Video

Volle bak feest in Prinsenbeek: zelfs de carnavalswinkel is open

2 juni 2022 om 22:58 • Aangepast 3 juni 2022 om 11:02
nl
Je hebt gek, gekker en gekst. Maar in Prinsenbeek zijn ze wat carnaval betreft het allergekst. In meerdere plaatsen in Brabant worden na de coronacrisis optochten ingehaald, maar in Boemeldock vieren ze in juni volle bak carnaval. Het leutfeest is donderdag begonnen en eindigt pas dinsdagavond.
Profielfoto van Ronald Sträter
Geschreven door

Wie vanuit Breda via de grote rotonde Prinsenbeek binnenrijdt, ziet meteen waar het dit weekend om draait. De levensgrote carnavalspop spreekt boekdelen, want heel Boemeldonck loopt de komende dagen in de polonaise.

"Mijn collega's uit Amsterdam verklaren mij voor gek", zegt Robbert Janssen, secretaris van de carnavalsvereniging B.A.K. uit Prinsenbeek. "Maar die begrijpen carnaval niet en wat we nu doen dus al helemaal niet."

Maar ook in Brabant zullen sommige mensen de wenkrauwen fronsen. "We draaien de komende dagen echt een compleet carnavalsprogramma", vervolgt de Boemeldoncker. "Dat hebben we zo besloten nadat in februari de optocht door de coronacrisis niet doorging. Maar in juni alleen een optocht organiseren, vonden we niet goed genoeg. Je kan niet halfbakken carnaval vieren. Er moet een aanloop zijn om het gevoel te krijgen. Dus hebben we alles een paar maanden doorgeschoven."

"Mensen kopen nu een Hawaii blouse in plaats van een bontjas."

Dat besluit wordt in Prinsenbeek goed opgepikt. Zo opende tuincentrum Poppelaars in de nabij gelegen Haagse Beemden drie weken geleden al een aparte, pop-up carnavalsafdeling. "We willen er graag zijn voor de mensen die een extra outfit of accessoire willen hebben", zo vertelt Amy Poppelaars. "Het wordt echt zomercarnaval, want mensen kopen nu een Hawaiiblouse in plaats van een bontjas."

'Ut kriebelt als vanouds', zo luidt het carnavalsmotto deze keer in Boemeldonck. En deze vlieger blijkt zeker op te gaan voor de grote optocht. Er worden zondag minimaal dertigduizend feestneuzen langs de kant verwacht bij het paradepaardje van het Prinsenbeekse carnaval.

"Deze getallen zijn inderdaad als vanouds", zegt Robbert Janssen. "En dat terwijl mensen van buitenaf deze keer van de gemeente een kaartje moeten kopen. Carnaval zal deze keer wat onwennig beginnen, maar ik denk dat het redelijk snel losgaat."

LEES OOK: Toch carnaval in de zomer: Prinsenbeek verplaatst de optochten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!