Waarom het niet raar is dat Brabanders in Friesland een drugslab runden

2 juni 2022 om 19:30 • Aangepast 3 juni 2022 om 08:53
nl
Je hoort het vaak: Brabant is dé hotspot voor drugsproductie. Maar Brabantse drugscriminaliteit duikt ook steeds verder op buiten de provincie. Ook in het drugslab in Friesland waren Brabanders betrokken. Bij een explosie in dat lab overleed een Eindhovenaar. Een andere Eindhovenaar raakte zwaar gewond. Emile Kolthoff, hoogleraar criminologie en lector ondermijning aan de Avans Hogeschool, vertelt dat het door onze vakkennis niet gek is dat het uitwaait naar andere plekken.
Profielfoto van Rik Claessen
Geschreven door

Brabanders die buiten de provincie, zoals in Friesland of in België, drugs maken in labs. Het is volgens Kolthoff op meerdere manieren te verklaren. “Ten eerste is er in Brabant erg veel expertise op het gebied van drugsproductie. En je hebt, blijkt ook nu weer, best wat kennis en expertise nodig om zo’n drugslab op een veilige manier te runnen.”

Ook de aandacht die we hier hebben voor drugscriminaliteit speelt een rol: “Criminelen gaan toch kijken waar ze het minste opvallen. Dan ben je ook niet aan Brabant gebonden. Ik ben ook benieuwd wie er achter het drugslab in Friesland zit. Of dit inderdaad een Brabants drugslab is of een Friese vestiging van een Brabantse drugsonderneming.”

"Je moet het in de praktijk leren"

Hoewel ‘druglabs’ en ‘Brabant’ vaak in één zin genoemd worden, benadrukt Kolthoff toch dat het niet exclusief voor Brabant is.

“Brabant heeft een al wel een langere historie en veel ervaring. Het zijn netwerkorganisaties. Als je midden in dan netwerk zit, heb je wat meer kans dat je gevraagd wordt om mee te doen. Die expertise is ook iets wat je door ervaring opdoet. Er is geen opleiding die je kunt volgen voor drugsproductie. Je moet het in de praktijk leren. Je hebt dus een drugslab nodig om ervaring op te doen.”

"Criminelen denken als ondernemers"

Ook in het opsporen en aanpakken van drugscriminaliteit, zijn wij in Brabant expert. Daarom is het voor criminelen ook erg aantrekkelijk om weg te gaan, aangezien het ze hier best heet onder de voeten kan worden. Uitwijken naar een plek waar minder aandacht en expertise op dit gebied is, is voor criminelen dan een logische ‘ondernemerszet’.

“Criminelen denken toch gewoon als ondernemers en kijken ook naar de vestigingsomgeving”, legt Kolthoff uit. “Ze kijken daarbij naar de zaken die belangrijk zijn voor criminele activiteiten. Bijvoorbeeld de kans op ontdekking. Ik kan me voorstellen dat er in Friesland plekken zijn waar minder politiesurveillances zijn, waar minder bewoners om je heen wonen en waar gemeentes minder ervaring hebben met drugscriminaliteit. En dat geldt niet alleen voor Friesland."

"Criminaliteit is niet locatie gebonden"

En dat beginnen meer criminelen door te krijgen. “In de tijd dat er veel extra opsporingsacties waren in Brabant, zagen we een uitwaaiend effect naar Gelderland. Criminaliteit is niet locatiegebonden. Ze kijken altijd waar ze hun ‘bedrijf’ het beste kunnen uitvoeren”, sluit Kolthoff af.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!