Video

De verborgen natuurschatten van industrieterrein Moerdijk

6 juni 2022 om 10:51 • Aangepast 7 juni 2022 om 11:23
nl
Vossen, wezels en zeldzame orchideeën. Wist jij dat uitgerekend industriegebieden de plekken zijn waar ze veel voorkomen? Industrieterrein Moerdijk heeft zelfs een grotere biodiversiteit dan Nationaal Park de Biesbosch. De bijzondere natuur rond Moerdijk en de haven van Rotterdam is te zien in de natuurdocumentaire Wild Port of Europe.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Ecoloog Roland-Jan Buijs uit Hoogerheide begeleidde de opnames op het bedrijventerrein Moerdijk. Volgens hem is de keuze voor het gebied begrijpelijk: “Dit is een ongelofelijk bijzondere omgeving waar buitenstaanders normaal niks van meekrijgen. Dat was ook inspirerend voor de filmmakers.”

Bekijk hieronder de video over de indrukwekkende natuur rond de zeehaven Moerdijk:

Wachten op privacy instellingen...

De grote stukken braakliggende grond rond de zware chemische industrie verbergen volgens Roland-Jan een ware natuurschat, waaronder ook zeldzamere diersoorten. “We hebben hier de hermelijn, de steenmarter en de bunzing maar ook heel veel insecten- en plantensoorten.”

"De variatie is groter dan in de meeste natuurgebieden."

De grote verscheidenheid is te danken aan de verschillende bodemlagen van klei, zand en aangevoerde grond. Hierdoor zijn er meer dan vijfhonderd verschillende plantensoorten te vinden die op hun beurt weer een grote variatie aan dieren aantrekken. De variatie is groter dan in de meeste natuurgebieden met een monotone biotoop.

“Kijk, een boomvalk”, onderbreekt Roland-Jan zijn verhaal terwijl hij naar de roofvogel wijst die boven de leidingen van Shell Chemie vliegt. “Er zit daar trouwens ook een grote kolonie visdieven en ’s nachts trekken die natriumlampen nachtvlinders aan die komen foerageren (zoeken en vinden van voedsel, red.) Je zou denken dat het lichtvervuiling is maar het heeft dus ook een functie in de natuur.”

"Er is hier geen verstoring door mensen of landbouw."

Volgens de ecoloog zorgen de rust en relatieve stilte in het industriegebied ervoor dat dieren zich op hun gemak voelen. “Er is hier geen verstoring door mensen of landbouw. Neem bijvoorbeeld de scholeksters: die krijgen hun jongen nog amper groot in de agrarische natuurgebieden. Hier hebben ze opmerkelijk genoeg wel broedsucces.”

Een gevlekte rietorchis tegen de achtergrond van de chemische industrie (foto: Erik Peeters)
Een gevlekte rietorchis tegen de achtergrond van de chemische industrie (foto: Erik Peeters)

De ecoloog kent de natuur en de bedrijven rond de zeehaven Moerdijk als zijn broekzak. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk voor de mensen die er werken.

“Ik merk dat ik meer dan vroeger wordt gebeld om dieren te verplaatsen of zomaar te komen kijken. Bijvoorbeeld naar vogels die we eerder geringd hebben. Dat ze juist hier tussen de zware industrie daar oog voor hebben, is toch mooi.”

"Het zal veel mensen tot de verbeelding spreken dat het hier zo rijk is aan natuur."

Wild Port of Europe gaat op 4 oktober in première en is vanaf 20 oktober te zien in de bioscoop. Roland-Jan: “Het zal veel mensen tot de verbeelding spreken dat het hier zo rijk is aan natuur. Ik vind het steeds weer een voorrecht om hier te werken.”

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!