Breda wil handhavers gaan voorzien van verdedigingsmiddelen

7 juni 2022 om 21:02 • Aangepast 16 juni 2022 om 12:40
nl
Breda wil meer buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) die gepaste verdedigingsmiddelen bij zich dragen tijdens risicovolle klussen. Dat staat in het nieuwe bestuursakkoord van het nieuwe college van burgemeester en wethouders voor de komende vier jaar. De wens van het nieuwe college heeft alles te maken met de toenemende agressie in de samenleving, ook in Breda.
Profielfoto van Raoul Cartens
Geschreven door
Raoul Cartens

"We vragen veel van onze medewerkers, ze staan letterlijk met hun voeten in de klei. Ze moeten op situaties afstappen, die wij als 'niet veilig' betitelen. Goed werkgeverschap betekent ook medewerkers in staat stellen om veilig te werken", zo staat in het bestuursakkoord.

Welke zelfverdedigingsmiddelen dit precies zijn, wordt niet genoemd. Wel is duidelijk dat de handhavers ze niet mogen gebruiken om zelf geweld toe te passen. "Het geweldsmonopolie is en blijft bij de politie. Om deze middelen te mogen gebruiken, ondersteunen wij de opleiding en training van onze medewerkers." De gemeente heeft nu 45 handhavers. Hoeveel er extra bij moeten komen, laten de nieuwe wethouders nog in het midden.

"Preventie, omdat we erin geloven dat voorkomen beter is dan genezen."

Breda wilde twee jaar geleden meedoen aan een landelijke proef waarbij boa's tijdelijk werden uitgerust met een korte wapenstok. Uiteindelijk werd de Baroniestad hiervoor niet geselecteerd. En ook nu kan Breda de boa's in de stad niet zomaar voorzien van middelen voor zelfverdediging. Daarvoor is toestemming nodig van het Openbaar Ministerie, erkennen ook de wethouders.

Naast het uitrusten van verdedigingsmiddelen van de handhavers wil het nieuwe college ook meer bewakingscamera's in de stad ophangen. Die komen dan bovenop de al meer dan honderd digitale 'overheidsogen' die Breda al heeft. VVD-fractievoorzitter Boaz Adank: "Een camera is een goed instrument voor verbetering van veiligheid en opsporing. Daarvan hangen er nu nog te weinig in de stad."

Breda krijgt een breed college - bestaande uit VVD, PvdA, GroenLinks en het CDS - die samen zeven wethouders leveren. En dat is een wethouder meer dan bij het vorige college. Adank: Dat heeft alles te maken met onze ambities en nieuwe taken zoals de landelijke energietransitie. Wij vinden een zevende wethouder dus is verantwoord."

"Door in te zetten op preventie en repressie, willen we tegengaan dat inwoners zich onveilig voelen, geïntimideerd worden of slachtoffer worden van criminaliteit. Preventie, omdat we erin geloven dat voorkomen beter is dan genezen. We willen onze jongeren gelijke kansen bieden en helpen om een toekomst op te bouwen."

De burgemeester en wethouders van Breda hebben nog meer voornemens tot en met 2026:

  • In totaal 6000 extra woningen in de komende vier jaar
  • Meer betaalbare woningen bouwen, samen met de woningcorporaties
  • Meer bouwlocaties in de stad en de dorpen Teteringen en Bavel
  • Bouw van enkele honderden tijdelijke woningen om tekorten versneld weg te werken
  • Hoogbouw tot 70 meter toegestaan
  • Verbreding van lokale drukke wegen
  • 40 miljoen gereserveerd voor aanpak noordelijke rondweg
  • Meer verkeerszones met een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur in woonwijken
  • Terugkeer van een bibliotheek in stadsdeel Hoge Vucht
  • 5,9 miljoen gereserveerd voor armoedebestrijding
  • De onroerendzaakbelasting in de gemeente blijft gelijk
  • De rioolheffing daalt in 2023 met 17,5 procent

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!