Sterrenrestaurant Tilia sluit de deuren: 'Verloren, zo voel ik me'

8 juni 2022 om 12:06 • Aangepast 9 juni 2022 om 11:59
nl
Een daverende culinaire verrassing, maar in dit geval wel met een hele wrange nasmaak. Sterrenrestaurant Tilia in Etten-Leur, geroemd en bekend in West-Brabant, ontvangt op 25 juni voor het laatst de gasten en gaat per 1 juli dicht. "We zagen de toekomst twee jaar geleden zonnig in, maar het is alleen maar zwart geworden."
Profielfoto van Jesse van Kalmthout
Geschreven door
Jesse van Kalmthout

Volgens eigenaars Carlo Chantrel en Mariëlle Vink liggen onder meer hoge kosten, personeelstekort en een te lage omzet ten grondslag aan het besluit.

Het tweetal nam in 2020, tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis, restaurant De Zwaan over om hun eigen dromen na te jagen. “We zagen de toekomst twee jaar geleden zonnig in, maar het is alleen maar zwart geworden", zegt Chantrel somber. “Vanaf dag één hebben we eigenlijk alleen maar tegenslagen gehad.”

Chantrel heeft onderhand genoeg Michelinsterren verdiend om er een hele muur mee te behangen. Na zijn vele jaren als sous-chef bij De Zwaan stond ook bij Tilia nooit ter discussie wat er op het bord verscheen. Wel wat er in de kassalade belandde.

“We willen eerst alles netjes afronden."

“Wat we met Tilia wilden neerzetten, is ontzettend goed geslaagd", vult Vink aan. “De reacties van onze gasten zijn lovend. We zijn opgepikt door Michelin. Wát we doen, werkt. Daar zijn we supertrots op, maar het is in deze tijd wel heel erg moeilijk om een succesvol, maar ook een gezond bedrijf te runnen.”

Het bleek té moeilijk. Op 25 juni worden de borden voor het laatst opgemaakt. Daarna nemen Chantrel en Vink een adempauze. “We willen alles netjes afronden en pas dan gaan kijken wat er op ons pad komt. We zijn in 2020 in een rollercoaster gestapt en ik denk dat we wel even nodig hebben om te landen. Om te kijken waar we gelukkig van worden, wat ons plan is en hoe we dat vorm gaan geven.”

"Dat het ongelooflijk veel zeer doet. Ja, absoluut."

Voor nu overheerst vooral de trots en het verdriet. “Verloren, zo voel ik me. We hebben het niet gehaald", bekent Chantrel. Vink: “Ik denk dat de pijn er vooral in zit dat we hoopten het tij nog te kunnen keren om van Tilia een ontzettend succesvol bedrijf te maken. Daar hebben we ziel in zaligheid in gestoken. Dan is het extra zuur om na die inspanningen te beslissen dat je toch moet stoppen.”

"De kans was fantastisch. We hebben enorm genoten en veel geleerd. Deze deur gaat helaas dicht. Daar waren we zelf bij en hebben we zelf besloten. Uiteindelijk gaat er ook weer een nieuwe deur open", besluit Vink. “Maar dat het ongelooflijk veel zeer doet. Ja, absoluut.”

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!