Jeroen Blijlevens zag massasprint ZLM Tour: 'Ik zou zenuwachtig zijn'

9 juni 2022 om 13:05 • Aangepast 16 juni 2022 om 13:13
nl
De eerste etappe van de ZLM Tour eindigde in een sprint. Wielerlegende Jeroen Blijlevens uit Rijen verwacht dat ook de vier komende ritten door een sprinter worden gewonnen, al zou donderdag de wind nog een rol kunnen spelen. Het is een luxe voor sprinters. Blijlevens snapt dan ook niet dat er niet meer topsprinters meedoen in de koers door Zeeland, Limburg en Brabant.
Profielfoto van Fabian Eijkhout
Geschreven door
Fabian Eijkhout

“Nederland leent zich echt voor sprintetappes, met alle vlakken wegen”, zegt de voormalig sprinter. “Een aantal jaar geleden kwamen er heel veel goede sprinters naar de ZLM Tour, als voorbereiding op de Tour de France. Dat is nu anders. Dat heeft ook met de datum te maken, het is iets vroeger op de kalender. Je ziet dat sprinters nu kiezen voor de Dauphiné, Ronde van Zwitserland of andere wedstrijden.”

“Er zijn ook heel veel andere wedstrijden bij gekomen, dat maakt het lastig”, vervolgt Blijlevens. Toch zou hij ook nu nog gewoon kiezen voor deelname aan de ZLM Tour. “Als sprinter reed ik liever een kleine wedstrijd om te sprinten. Om gevoel te krijgen. Je ziet een Dylan Groenewegen, die komt in de Dauphiné net tekort om mee te sprinten. Misschien komt hij qua conditie met een heel goed gevoel uit die koers, maar hij mist wel het gevoel om te winnen.”

“Ik vergelijk het vaak met een spits die lang tegen zijn eerste doelpunt aan heeft zitten hikken.”

En dat gevoel is heel erg belangrijk voor renners. Zeker voor sprinters, die iedere kans de druk voelen om het werk van de ploeg af te maken. Blijlevens reed zelf vaak de Ronde van Zweden, om daar het gevoel van winnen te pakken en mee te nemen naar een grotere ronde.

“Ik vergelijk het vaak met een spits die zijn eerste doelpunt maakt, terwijl hij er lang tegenaan heeft zitten hikken. Na de eerste komt het vaak wel. Daarom is het zo belangrijk om voor de Tour de France al te winnen, ook al is het dan in een minder grote wedstrijd.”

Olav Kooij had dat gevoel al. En met de winst in de eerste etappe van de ZLM Tour kan hij ontspannen de andere ritten in. “We kwamen hier met het doel om een rit te winnen, dat is in de eerste gelijk gelukt. We kunnen ons geen beter begin wensen”, zei de jonge renner van Team Jumbo-Visma. “Ik had de hele wedstrijd een goed gevoel. We hebben initiatief genomen met de ploeg. En als je dat vertrouwen krijgt, helpt dat ook mee. Ik ben blij om het zo af te maken.”

“Wat je in de laatste 25 kilometer van een sprintetappe ziet gebeuren is echt heel mooi.”

Veel renners probeerden te ontsnappen, maar kwamen niet weg. Blijlevens zag de ploeg van winnaar Kooij drie kilometer voor het einde echter nog niet ver genoeg vooraan. “Ze zaten nog vrij ver van achteren. Ik zou in mijn tijd dan toch wel wat zenuwachtig geworden zijn. Daarom is het alleen maar extra knap hoe Kooij deze technische finish weet af te maken.”

LEES OOK: ZLM Tour gaat van start: 'Vooral kansen voor sprinters'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!