Video

Corry Konings is de onbetwiste koningin van Festival van het Levenslied

10 juni 2022 om 19:11 • Aangepast 20 juni 2022 om 14:19
nl
Het had weinig gescheeld of een klassiek concert was in 1990 de traktatie geweest voor het Tilburgse publiek. Maar het werd een Festival van het Levenslied. En dat is het dertig edities later nog steeds. Met één onbetwiste koningin: Corry Konings.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Corry moet er even een vriend voor bellen, maar dan is het duidelijk: het wordt komend weekend haar 29e optreden op het Festival van het Levenslied: “Maar één keer was ik er niet bij. Dat is toch te gek! Dat ik al zo veel jaar word gevraagd. Daarvoor moet ik eigenlijk alle sponsors en vrijwilligers heel erg bedanken, dat ze iedere keer mij willen hebben. Daar ben ik heel blij mee.”

“De tijd wás ook heel mooi.”

Het is ook zo lekker dichtbij voor Corry, want ze woont al 35 jaar in Tilburg en later Berkel-Enschot. Een duidelijke herinnering aan haar eerste optreden heeft ze niet. Wel dat ze op dat moment een grote hit had die nu heel toepasselijk is: ‘Mooi was die tijd’. “De tijd wás ook heel mooi”, zegt ze er nu over.

Bestuurslid Paul van Loon is er vanaf het allereerste begin bij. Hij bedacht met de Juniorkamer, zeg maar een rotary voor jongeren, het festival: “Het was de bedoeling dat we een klassiek concert gingen organiseren, met Emmy Verheij op viool. Maar ik zei: 'Dat gaan we niet doen.' We gaan iets doen voor de stad. Waarom doen we niet iets met het levenslied?”

Het was dus 1990 en er werd heel anders tegen het levenslied aangekeken, weet Van Loon: “Het was de tijd van de bakkies en piratenzenders. Het idee voor een festival van het levenslied werd niet meteen omarmd. Ik moest gaan lobbyen.”

“Da krèdde nooit van de grond.”

Er was weerstand: “Da kan nie, da werkt nie, da krèdde nooit van de grond”. Van Loon kreeg het veel te horen: “Dat typisch Tilburgse gemauw.” Maar uiteindelijk ging de horeca overstag en toen ging het balletje rollen.

Met een klein podium op het Piusplein en 80.000 gulden als budget ging het van start: “Veel rozen en een rood gordijn, herinner ik me nog. Jacques Herb kwam optreden, Nico Landers, veel lokale artiesten en natuurlijk Corry Konings.”

Het Festival van het Levenslied heeft een aantal ambassadeurs en Corry Konings is een van hen, al sinds 2008. Vanaf de Paleisring, waar het grote podium komt te staan, wijst ze naar het einde van de straat, wel honderd meter verderop: “Al die mensen, ze staan tot de huizen daar. Het is dan zó druk, je kan over de koppen lopen. Maar het is alleen maar sfeer en positief. Daar krijg ik nog steeds kippenvel van.”

“Andere Festivals van het Levenslied? Slappe hap!”

Van Loon: “Er zijn best veel steden die ook hebben geprobeerd een Festival van het Levenslied te organiseren. Ik wil ze niet tekort doen, maar het is wel een soort van slappe hap. Ze krijgen dit niet voor elkaar. En wat je op tv ziet aan festivals, is gesteund door omroepen. Dat dit zo op eigen houtje plaatsvindt, is uniek.”

Zondag om half vier ‘s middags is het optreden van Corry Konings. Uiteraard zingt ze haar grootste hits. Maar ze heeft ook nog een verrassing: “John de Bever treedt pas ’s avonds op. Maar hij komt speciaal ’s middags ook om samen met mij onze hit ‘Een vriend voor het leven’ te zingen.”

Het Festival van het Levenslied is op zaterdag en zondag in het centrum van Tilburg (Paleisring). Toegang is gratis.

Paul van Loon, bestuurslid en ambassadeur van het Festival van het Levenslied in Tilburg (foto: Bas Haans).
Paul van Loon, bestuurslid en ambassadeur van het Festival van het Levenslied in Tilburg (foto: Bas Haans).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.