Willy van de Kerkhof veilt medailles omdat hij de zolder op moest ruimen

15 juni 2022 om 09:42 • Aangepast 22 juni 2022 om 15:23
nl
Oud-international Willy van de Kerkhof gaat zijn WK-medailles van München (1974) en Buenos Aires (1978) verzilveren. Niet omdat hij het geld nu zo hard nodig heeft, maar omdat zijn vrouw hem aan het werk heeft gezet: "Mijn vrouw wilde graag dat ik de zolder ging opruimen", zegt de middenvelder bij het ochtendprogramma Wakker!
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Willy van de Kerkhof kreeg tijdens zijn voetbalcarrière de eervolle bijnaam van stofzuiger. Met zijn verdedigende acties haalde hij regelmatig de angel uit de aanval van de tegenpartij.

De komende dagen wordt het huishoudelijke hulpmiddel in huize Van de Kerkhof gebruikt om zijn zolder eens op te frissen. "Mijn vrouw wilde de zolder leeg hebben. Die voetbalspullen staan al zo'n twintig jaar op zolder. Als ik er straks niet meer ben worden ze waarschijnlijk weggegooid door de kinderen", vertelt Willy.

"Ik vind het zonde als ze worden weggegooid."

Via via werd de voormalige middenvelder gewezen op veilinghuis Heritage Auctions Europe in IJsselstein. "Er schijnt veel animo te zijn voor voetbalrelikwieën. De WK-medailles zouden het nodige kunnen opbrengen. Als iemand het leuk vindt dan krijgt het ook nog eens goede bestemming. Ik vind het zonde als het straks wordt weggegooid."

De zolder van Willy is een schatkamer voor de ware voetballiefhebber. Behalve de zilveren WK-medailles van de finales in München (1974) en Buenos Aires (1978) gaan onder meer ook de medailles van de Europacup-1 (1988), de UEFA-cup (1978) en een bronzen medaille uit 1976 met Oranje op 23 juni onder de hamer.

Een kleine rondgang langs verschillende veilinghuizen leert dat voetbalrelikwieën klinkende munt kunnen opleveren. Zo ging de gouden medaille van het WK-voetbal (2018) voor 65.000 euro van de hand en die van het WK in 1994 leverde 44.000 euro op. De wedstrijdbal van de finale van 1974 veranderde voor liefst 14.000 euro van eigenaar.

"De WK-finale in 1978 was het sportieve hoogtepunt in mijn leven."

"Daar kan ik wel een weekend van op vakantie", lacht Willy. "De opbrengst van de veiling gaat rechtstreeks naar de bankrekening van mijn vrouw. Die heeft er wel een goede bestemming voor. We hebben tien kleinkinderen, dat komt wel goed." Volgens Willy heeft zijn broer René zo'n vijf of tien jaar geleden al zijn oude voetbalspullen opgeruimd.

Voor Willy zitten de echte voetbalherinneringen in zijn hoofd. "Dat kun je met niemand anders delen. De WK-finale in 1978 tegen Argentinië was het sportieve hoogtepunt in mijn leven. Daar ben ik ontzettend trots op en hoef ik geen medaille voor te hebben. Ik vind het een mooie gedachte dat de spullen straks terechtkomen bij iemand die er veel plezier aan gaat beleven."

Op donderdag 23 juni worden de onderscheidingen geveild bij Heritage Auctions Europe in IJsselstein.

LEES OOK:
WK-medailles van Willy van de Kerkhof gaan in de verkoop

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!