Video

Tuinman Martijn geeft tips voor de komende tropische dagen

15 juni 2022 om 18:00 • Aangepast 19 juli 2022 om 15:46
nl
Het zal je niet ontgaan zijn: komend weekend wordt het keiwarm. Dat betekent niet alleen dat je goed op jezelf moet passen, maar ook op je tuin. Dat zou je tenminste denken. Tuinman Martijn Rekkers geeft tips.
Profielfoto van Thijs den Ouden
Geschreven door

Volgens Martijn kan je het beste gewoon lekker gaan relaxen met dit warme weer. “Doe vooral niet te veel met je tuin. Je moet bijvoorbeeld geen nieuwe planten gaan planten. Het zou wel kunnen, maar het beste is om het gewoon even uit te stellen.”

"Beukenhagen kun je nu echt beter niet snoeien."

Normaal gesproken is het nu tijd voor zomermest voor je gazon, maar ook dat kun je beter even laten dit weekend. “Als je nu gaat mesten moeten die korrels nat worden om ze te breken. Nu is het te droog en breken de korrels dus niet. Dat zorgt ervoor dat ze blijven liggen en uiteindelijk je gras verbrandt.”

Ook met het snoeien van planten kun je nu beter eventjes wachten. Hoewel het nu wel de tijd daarvoor is. “Veel mensen zijn nu de beukenhagen aan het snoeien. Dat kun je bij deze hitte echt beter niet doen.”

"Ik zou zeggen: gewoon sproeien."

Dat je toch beter kunt wachten tot na het weekend heeft alles te maken met de sterke zon die eraan komt. “Met snoeien haal je eigenlijk de bovenste laag van de planten af. Als je dat doet met die warme zon dan krijgt die laag daaronder ineens heel veel zon. Die bladeren hebben alleen nog bijna nooit zon gehad en verbranden dan.” Je kunt het een beetje zien als je ‘winterhuid’ die ineens wordt blootgesteld aan de zomerzon.

Helemaal niks doen hoeft natuurlijk ook niet. Het sproeien is natuurlijk erg belangrijk. Maar niet als de zon schijnt toch? Martijn denkt daar anders over. “Het is een beetje dubbel. Als je om je heen kijkt zie je een boer ook gewoon de weilanden en gewassen sproeien. Ik kan het niet onderbouwen, maar ik zou zeggen: gewoon sproeien. Ik heb er geen slechte ervaringen mee.”

"Zet gewoon een parasol of zoiets over je hortensia's."

Het tijdstip is voor Martijn dus niet heel erg belangrijk. Over de hoeveelheid heeft hij echter wel iets op te merken. “Je kunt veel beter twee keer sproeien dan één keer lang. Doe ook niet met een grote tuinslang een klets water erop, maar gebruik gewoon een fijne druppel. Dat zorgt er allebei namelijk voor dat het water beter wordt opgenomen en niet wegspoelt.

Voor de mensen met een hortensia heeft Martijn nog een extra boodschap. “Een hortensia krijgt door de zon snel bladschade. Dat lijkt op verbranden. Je kunt dat heel simpel oplossen. Zet er gewoon een parasol of zoiets overheen, vooral bij de middagzon."

Wachten op privacy instellingen...

Beleef het vakantiegevoel bij Omroep Brabant

Kijk elke dag om 17.40 uur naar Vakantiekriebels op TV

Luister elke dag van 6.00 tot 19.00 uur naar De Vakantieweek op de Radio

Meer informatie op https://www.omroepbrabant.nl/vakantie

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!