Een koude douche en okselzweet: feiten en fabels rondom de hitte

18 juni 2022 om 10:30 • Aangepast 19 juli 2022 om 15:41
nl
Het is nog steeds keiwarm en in de loop van de dag wordt het alleen maar warmer. In tijden van zulke hitte gaan er allerlei tips en trucs rond om zo goed mogelijk af te koelen. Koud douchen of juist thee drinken, wat werkt nu écht? Koen Levels is thermofysioloog en kent alle feiten en fabels rondom de hitte.
Profielfoto van Thijs den Ouden
Geschreven door

Na een lange dag in de hitte even een lekkere koude douche voor je je bed in gaat. Heerlijk verkoelend, zou je denken. Toch heeft zo'n koude douche een averechts effect. "Je huid reageert op het koude water door samen te knijpen, hierdoor gaat er nauwelijks meer bloed door je huid heen. Dat heb je nou weer net nodig om buiten de douche warmte kwijt te raken", legt Levels uit. "Je hebt het dus heel even koud, maar die periode daarna is het juist moeilijker om je warmte kwijt te raken. Je huid is dan nog samengeknepen."

"Naar de sauna gaan, traint je lichaam."

Als koud water zorgt voor een samengeknepen huid, zou een sauna dan helpen? "Het goede aan de sauna is je lichaam aan de warmte gaat wennen. Het heeft misschien niet direct effect, maar het heeft zeker wel effect op de lange termijn. Je leert je lichaam beter met warmte om te gaan."

Waar een warme sauna je lichaam traint tegen de warmte, valt het effect van theedrinken toch een beetje tegen. “Het idee is dat als je lichaam warm wordt, je lichaam getraind wordt om die warmte weer kwijt te raken. Maar nu blijkt wel dat het drinken van koude dranken een stuk effectiever is.” Als je het je lichaam ingiet kun je dus beter een koude drank pakken, terwijl buiten je lichaam is iets warmer of eigenlijk lauw het beste.

"Je zweet bijna niet uit je oksels."

Een ander fabeltje rondom de warmte gaat over zweten. Veel mensen denken dat je vooral veel zweet onder je oksels, maar dat is niet het geval. “Het valt mee hoeveel je onder je oksels zweet. Je zweet vooral uit je borst en rug. De reden dat je oksels zo nat zijn, is dat je zweet daar nauwelijks verdampt. Het blijft dus een beetje staan en daardoor krijg je natte plekken."

Je okselzweet verdampt dus bijna niet, terwijl dat juist de manier is hoe je lichaam afkoelt. “Je lichaam koelt niet af van het zweet zelf, maar van het verdampen ervan. Het zweet vormt een soort laagje om je lichaam heen. Aan dat laagje zweet kan je je warmte kwijt. Bij het verdampen gaat deze warmte dan weg.”

“Druppels die je van je hoofd ziet druipen zijn dus ook inefficiënt. Je bent dan wel aan het zweten, maar je koelt er nauwelijks vanaf. Het verdampt namelijk niet.”

Beleef het vakantiegevoel bij Omroep Brabant

Kijk elke dag om 17.40 uur naar Vakantiekriebels op TV

Luister elke dag van 6.00 tot 19.00 uur naar De Vakantieweek op de Radio

Meer informatie op https://www.omroepbrabant.nl/vakantie

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!