Zomerweer lang niet altijd goed voor zonnepanelen: 'Zet die droger aan'

17 juni 2022 om 15:05 • Aangepast 19 juli 2022 om 15:54
nl
Het zomerweer van deze week zorgt niet alleen voor pret langs de zwembaden, het is ook ideaal voor mensen met zonnepanelen. Tenminste, dat zou je denken. Toch levert zoveel zon niet per se alleen maar voordelen op. Voor je het weet, wek je namelijk te veel stroom op.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

Hoe dat precies zit, legt woordvoerder Cyriel Hamstra van netbeheerder Enexis uit. "Het wordt vooral lastig op de piekmomenten van de dag, als de zon het hardst schijnt. Zeker als de bewoners dan ook nog eens van huis zijn, kan het zijn dat je een hoop stroom overhoudt, waarvan je een deel niet terug kunt leveren. Simpelweg omdat het net daar nog niet op berekend is."

Sterker nog: Het kan zelfs zo zijn dat de omvormer, die opgewekte energie omzet in bruikbare stroom, helemaal uitschakelt. "Dat is een veiligheidsmechanisme, dat er voor moet zorgen dat het lokale net niet overbelast raakt."

Dat laatste heeft overigens niks te maken met het slot op het elektriciteitsnet, dat vorige week werd aangekondigd door TenneT. Dat geldt puur voor grootverbruikers, zoals nieuwe bedrijven of bedrijven die meer dan 1500 zonnepanelen willen leggen. Voor particulieren is het terug leveren van stroom in principe geen probleem, al kan het dus zo zijn dat je met een overschot aan energie blijft zitten.

"De afgelopen tijd is het aantal zonnepanelen vervijfvoudigd."

Of het inderdaad zover komt, hangt volgens Hamstra volledig af van een aantal factoren. "Bijvoorbeeld in wat voor huis je woont. In nieuwbouwwijken zal je dit soort problemen niet zo gauw hebben, omdat daar tijdens de aanleg al rekening is gehouden met dikke en betere kabels. In wijken met veel jaren 30-woningen zal dat vaak nog niet het geval zijn."

Nóg niet, want de komende jaren moet daar verandering in komen. "Nederland gaat volledig op de schop. De komende jaren ligt zeker één op de drie straten een keer open voor een betere infrastructuur."

En dat is hard nodig. "We leven in een revolutionaire tijd, waarin we allemaal van het gas af moeten. Maar daardoor wordt het elektriciteitsnet plotseling veel zwaarder belast. De afgelopen tijd is het aantal zonnepanelen vervijfvoudigd."

"Het zijn helaas de groeipijnen die horen bij de elektrificatie."

Tot die tijd moeten we er dus even genoegen mee nemen dat we onze opgewekte stroom op dit soort hete dagen niet volledig terug kunnen leveren. "Het zijn helaas de groeipijnen die horen bij de elektrificatie." Toch hoef je volgens Hamstra niet lijdzaam toe te zien hoe die energie in het niets op gaat. "Probeer het zoveel mogelijk op de piekmomenten te gebruiken. Laad bijvoorbeeld overdag je auto op en zet die wasdroger ook alvast aan."

Beleef het vakantiegevoel bij Omroep Brabant

Kijk elke dag om 17.40 uur naar Vakantiekriebels op TV

Luister elke dag van 6.00 tot 19.00 uur naar De Vakantieweek op de Radio

Hier vind je online de laatste vakantieverhalen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.