Farmers Defence Force wil snelwegen blokkeren en vaker naar huis minister

18 juni 2022 om 06:13 • Aangepast 27 juni 2022 om 14:47
nl
Farmers Defence Force (FDF) is van plan keihard te gaan actievoeren tegen de nieuwe stikstofplannen van het kabinet. Daarbij wordt onder meer gedacht aan 'de voedselvoorziening platleggen met een leverstop en snelwegen blokkeren in Natura 2000-gebieden'. Dat zegt FDF-voorman Mark van den Oever uit Sint Hubert in een interview met de Volkskrant. Naar Schiphol kan volgens hem ook. "We bouwen het op en gaan door tot het af is."
Profielfoto van ANP
Geschreven door
ANP

Eerder noemde Van den Oever het protest van tientallen boeren vorige week vrijdag bij het huis van minister Christianne van der Wal (Stikstof) een 'topactie'. Hij sluit niet uit dat dat vaker gaat gebeuren, ondanks de felle kritiek die daarop kwam uit politiek Den Haag. Maar dan met veel meer. Hij benadrukt in de krant dat ze 'niet bangig zijn uitgevallen'.

'Het zijn pussy's'
Met de kinderen van de minister, die tijdens het protest volgens Van der Wal 'binnen zaten te trillen', heeft hij geen enkel medelijden. Op de vraag wat hij denkt als hij de minister dat hoort zeggen, antwoordt hij 'dat het pussy's zijn'.

Van den Oever vindt niet dat zo'n actie te ver gaat. Volgens hem 'staat het half uurtje dat Van der Wal een paar boeren op de stoep had niet in verhouding tot wat ze zelf al die boerengezinnen aandoet'. Volgens hem stoppen de acties pas 'als al die onzin over stikstof nou eens een keer ophoudt'.

Minister Van der Wal maakte vorige week bekend dat de uitstoot van stikstof fors omlaag moet, zodat de natuur kan herstellen. Dat heeft grote gevolgen voor agrariërs. Volgens de doelstellingen van het kabinet moet de uitstoot in Noord-Brabant, de Gelderse Vallei en Limburg met meer dan de helft omlaag.

Boze reacties
Op het interview met Mark van den Oever is van verschillende kanten met verontwaardiging gereageerd. Met name op de passage waarin de leider van Farmers Defence Force zegt dat de situatie van de boeren te vergelijken is met die van Joden in de Tweede Wereldoorlog, een vergelijking die hij drie jaar geleden al maakte en waar hij nog steeds achter staat.

Oud-PvdA-politicus Lodewijk Asscher twittert: "Boeren moeten minder stikstof uitstoten. Joden werden vergast. Het verschil weigeren te zien is narcistisch antisemitisme."

Minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) noemt de vergelijking 'ongepast'. "Vergelijkingen met de gruwelijkheden uit de Tweede Wereldoorlog vind ik niet kunnen."

Van den Oever ziet de stikstofplannen van het kabinet als 'aanval op een bevolkingsgroep'. Hij vindt dat boerenbedrijven worden gediscrimineerd, net als 'de periode van voor de oorlog, toen alle Joodse winkels gediscrimineerd werden'.

LEES OOK: Blokkeerboeren en tractoren op de snelweg: zo zag eerder protest eruit

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.