Kinderwens en een psychiatrisch verleden, dan beslissen anderen

19 juni 2022 om 14:06 • Aangepast 27 juni 2022 om 15:24
nl
Lange tijd werd Annicks leven overheerst door psychische problemen. Inmiddels gaat 't beter met haar en hoopt ze haar vurige wens in vervulling te kunnen laten gaan: een kindje. Maar een kinderwens en een ingrijpend psychiatrisch verleden, dan beslissen anderen of je wel kinderen mag hebben.
Profielfoto van Karin Kamp
Geschreven door

Annick nam veel medicijnen en werd gedwongen opgenomen. Ze hield littekens over aan zelfbeschadigingen en ondernam verschillende zelfmoordpogingen. Iedere dag was een strijd, haar leven was overleven geworden.

Zondag was Annick Box uit Best te gast in het tv-programma KRAAK op Omroep Brabant waar ze vertelde over de eisen die de vruchtbaarheidskliniek in Elsendorp aan haar stelde. Van haar gynaecoloog kreeg ze te horen dat er twijfels waren.

"De veiligheid van het ongeboren kindje staat voorop."

"Ben je wel stabiel genoeg en hoe lang?", vroeg de gynaecoloog. "Daarvoor is overleg nodig met je psychiaters. Hebben we een goed gevoel om te starten met de vruchtbaarheidsbehandeling, ja of nee? Want de veiligheid van het ongeboren kindje staat voorop."

Voordat ze eindelijk met de vruchtbaarheidsbehandelingen mocht starten, was ze anderhalf jaar verder. Haar huisarts vond dat ze eerst moest bewijzen dat ze een jaar lang kon stoppen met zichzelf te krassen op haar armen. Ook moest ze stoppen met haar medicijnen. "Dat vond ik logisch en dat is ook gelukt", zegt ze.

Tegelijkertijd was het zwaar om te laten zien dat ze een stabiel mens was. "Ik had het gevoel dat ik me keer op keer moest bewijzen."

Annick werd als kind gepest en dat drukte een zware stempel op haar. Met als dieptepunt het jaar 2017, toen ze niet meer naar buiten durfde en eigenlijk niet meer wilde leven. Toch lukte het haar om weer op te krabbelen, dankzij haar hulphond Nova, die gespecialiseerd is in hulp geven aan mensen met psychische aandoeningen.

"Mijn hond heeft me het mooiste gegeven wat ik kon krijgen, mijn toekomst."

Het bleek Annicks redding. "Nova was er voor mij, ik was verantwoordelijk voor haar. Mijn hond heeft me het mooiste gegeven wat ik kon krijgen, mijn toekomst."

Haar mentale worsteling filmde ze en liet ze zien in de YouTube-serie Van doodswens naar kinderwens. Het verhaal van Annick was deze week op tv te zien bij de documentaire Dilemma's van dokters op KRO/NCRV. "Ik heb veel reacties gehad en de meeste zijn positief", vertelt ze.

Zwanger is ze nog niet, ondanks drie IUI-behandelingen. "Maar ik blijf vol goede moed."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!