Liveblog

Boerenprotest: tractoren bereiken Brabantse wegen na protestactie

22 juni 2022 om 16:47 • Aangepast 23 juni 2022 om 12:12
nl
Boeren hebben woensdag tegen de stikstofplannen van het kabinet gedemonstreerd in het Gelderse Stroe om 'Den Haag de rug toe te keren'. In dit liveblog hielden we je op de hoogte van de ontwikkelingen.
Profielfoto van Ron VorstermansProfielfoto van ANP
Geschreven door

Dit liveblog is gesloten.

Liveblog

19.20

Teruggekeerde boerin over de actiedag: 'Ik ben heel boos'

Boerin Linda van Gog is met haar zoontje teruggekeerd na het protest. Haar bedrijf ligt dicht tegen natuurgebied De Peel. De boerin heeft veel vraagtekens over het handelen van dit kabinet, zo legt ze uit. "Waarom altijd de boeren?"

19.07

Tractoren rijden over Brabantse wegen

De tractoren die terugrijden uit het Gelderse Stroe, waar een demonstratie plaatsvond tegen het stikstofbeleid, hebben de Brabantse wegen bereikt. Op meerdere snelwegen in de provincie zijn af en toe tractoren te zien.

Vooralsnog leidt dat niet tot grote overlast. Dat was eerder elders in het land wél het geval. Bij een ongeval met een tractor op de A12 bij Ede vielen zelfs drie gewonden.

Vertragingen nemen desondanks inmiddels overal in het land af, maar Rijkswaterstaat waarschuwt dat op veel plekken nog tractoren op de weg zijn en raadt daarom aan de rijstijl aan te passen.

19.06

Eerste rijstrook op A1 richting Apeldoorn weer open

De eerste rijstrook op de A1 van Amersfoort naar Apeldoorn is door Rijkswaterstaat weer vrijgegeven. De andere kant op is de snelweg nog helemaal dicht. De hele snelweg werd woensdag rond Barneveld afgesloten vanwege het boerenprotest.

Tractoren zijn in de middenberm achtergelaten en die moeten daar eerst weg voor andere rijbanen open kunnen, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "We doen er alles aan ook de andere kant open te krijgen. Zodra dat kan, doen we het gelijk, maar het moet wel veilig zijn."

Wachten op privacy instellingen...
18.55

Yesilgöz: boeren zoveel mogelijk beboeten voor overtredingen

Boeren die tijdens het stikstofprotest 'de regels aan hun laars hebben gelapt' door met trekkers de snelweg op te gaan, en daarmee andere weggebruikers in gevaar hebben gebracht, komen daar wat justitieminister Dilan Yesilgöz betreft niet zomaar mee weg.

Zo veel als mogelijk zullen zij achteraf worden beboet. "Mijn belangrijkste boodschap aan hen: onze wetten gelden voor iedereen." "Regels zijn er voor iedereen en er zijn verschillende manieren om op te treden", zegt Yesilgöz tegen het ANP. Een daarvan is het achteraf beboeten.

Wachten op privacy instellingen...

Dat is deels lastig omdat een kenteken op een trekker nog niet verplicht is. Boeren riepen daarnaast woensdag collega's mét kenteken op dat van hun trekker te halen. Mogelijk kan ook met camerabeelden de identiteit van boeren worden achterhaald, maar dat is aan de politie.

18.24

De boeren bereiken nu ook de Brabantse wegen

Wachten op privacy instellingen...
18.18

Vakbond: politie had drukte op snelwegen niet kunnen voorkomen

De politie zou ook met zwaarder materieel en meer mensen niet in staat zijn geweest de door de boeren veroorzaakte drukte op de snelwegen te voorkomen. Dat zegt een woordvoerder van politievakbond ACP.

De actie van de boeren was daar volgens de bonden te massaal voor. Ook de korpsleiding stelt dat verder opschalen en bijvoorbeeld zwaardere voertuigen inzetten geen oplossing was geweest. "Je kunt niet alle op- en afritten op alle snelwegen afzetten", zo klinkt het.

De boeren kwamen woensdag in het Gelderse Stroe bijeen om te demonstreren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Duizenden boeren kwamen per tractor en zorgden voor grote vertraging op snelwegen richting en rond het weiland waar gedemonstreerd werd.

Tegen de regels in gingen landbouwvoertuigen de weg op. De politie zette opritten af, maar kon niet voorkomen dat boeren alsnog de snelweg op draaiden.

17.46

Boeren blokkeren snelwegen met tractoren na protest

Na afloop van het boerenprotest in het Gelderse Stroe zijn op meerdere plekken in Nederland snelwegen geblokkeerd met tractoren. Dat gebeurde onder meer op de A6 bij Emmeloord in de Noordoostpolder. Die blokkade is inmiddels opgeheven, maar kort erna werd het verkeer stilgelegd bij Lelystad.

De politie en Rijkswaterstaat sluiten niet uit dat er op meer plekken zulke acties zullen komen. Volgens de politie stonden de tractoren bij Emmeloord deels op de snelweg geparkeerd. Andere verkeersdeelnemers konden langs de tractoren rijden, maar het leidde wel tot opstoppingen. Daarom worden de boeren aangesproken, gesommeerd om te vertrekken en bekeurd, aldus een politiewoordvoerster.

Wachten op privacy instellingen...

Zij kon niet zeggen hoe hoog hun boete wordt. De politie had al signalen gekregen dat er mogelijk wegen zouden worden geblokkeerd. Daarom hield de politie de Ketelbrug bij de Noordoostpolder extra in de gaten, op de weg en op het water eronder. Maar daar is het volgens Rijkswaterstaat nog rustig. Twee belangenverenigingen van vissers sloten zich vorige week aan bij het boerenprotest tegen de stikstofplannen van het kabinet.

17.28

Meerdere gewonden door aanrijding tractor met vrachtwagen op A12

Op de A12 bij Ede is een aanrijding gebeurd tussen een tractor en een vrachtwagen. Daarbij zijn volgens de politie meerdere gewonden gevallen. De weg is richting Utrecht dicht.

De politie weet nog niet om hoeveel slachtoffers het exact gaat en hoe ernstig ze eraan toe zijn. Ook is niet duidelijk of de chauffeur van de tractor een van de slachtoffers is. Later woensdag wordt hierover meer informatie gegeven, zo is de verwachting.

Het was op de A12 al zeer druk vanwege de afsluiting van de A1. Die weg was van en naar Stroe afgesloten vanwege het boerenprotest in de Gelderse plaats. Rond 16.00 uur trokken de boeren met hun landbouwvoertuigen huiswaarts.

17.05

A1 nog steeds gesloten

De A1 tussen Apeldoorn en Amersfoort blijft woensdag zeker tot in de loop van woensdagavond in beide richtingen dicht. Dat meldt Rijkswaterstaat. De weg is al geruime tijd afgesloten wegens de drukte door het boerenprotest in de Gelderse plaats Stroe, dat niet ver van de A1 ligt.

Rond vier uur begon de uittocht van tractoren van boeren die de protestmanifestatie hebben bijgewoond. Een deel van de boeren koos ervoor om toch via de snelweg A1 huiswaarts te keren. Dat is mogelijk omdat sommige tussenliggende op- en afritten open zijn voor lokaal verkeer. Doorgaand verkeer vanuit Apeldoorn en Amersfoort kan geen gebruik maken van de A1.

16.56

Kinderen protesteren ook: massaal met de tractor naar school

De boerenprotesten veroorzaakten woensdagochtend niet alleen files op de snelwegen. Ook bij een school in Diessen stonden grote rijen tractoren. Kinderen organiseren hun eigen protest en gaan op hun skelters en traptractoren naar school. Op de voertuigjes hangen borden met teksten als: 'Papa! Kan ik nog boer worden?'

16.53

Snelweg A6 bij Emmeloord geblokkeerd met tractoren

Boeren hebben de snelweg A6 bij Emmeloord in de Noordoostpolder in beide richtingen geblokkeerd met tractoren. Dat laat Rijkswaterstaat weten. Een woordvoerder sluit niet uit dat er op meer plekken zulke acties zullen komen.

Wachten op privacy instellingen...
16.43

Politie: boeren na protest weer massaal met trekkers snelweg op

Na afloop van het boerenprotest in Stroe gaan de boeren weer massaal met trekkers de snelweg op. Volgens de politie veroorzaakt dat 'gevaarlijke situaties en enorme hinder', maar is het niet altijd mogelijk alle trekkers van de snelweg te halen. De politie zegt wel in te grijpen als de boeren de snelweg willen blokkeren.

Wachten op privacy instellingen...
16.33

Bergkamp: Kamerleden moeten veilig en vrij werk kunnen doen

Kamervoorzitter Vera Bergkamp vindt het erg dat een aantal Kamerleden uit veiligheidsoverwegingen niet naar het boerenprotest in Stroe kon. "Kamerleden moeten altijd en overal hun werk in veiligheid en in vrijheid kunnen doen."

Bergkamp vindt het zorgelijk dat er voor de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) aanleidingen zijn om Kamerleden te adviseren niet naar de protestactie van de boeren te gaan. "Ik heb dit onderwerp dan ook vandaag laten aankaarten bij de NCTV en heb mijn zorg gedeeld met de minister van Justitie en Veiligheid."

16.19

Kamerlid Omtzigt tot boeren: houd gesprek gaande

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt heeft de aanwezigen bij het boerenprotest in Stroe opgeroepen het gesprek gaande te houden, 'ook met mensen met wie je het totaal niet eens bent'.

In Stroe demonstreren vele duizenden boeren en sympathisanten tegen de stikstofplannen van het kabinet. Boeren zijn boos over de plannen omdat de stikstofuitstoot drastisch omlaag moet om de natuur te beschermen en dat ten koste zou gaan van de boeren.

Bij de demonstratie waren vertegenwoordigers van onder anderen SGP, PVV, Forum voor Democratie, JA21 en BBB. Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) kreeg een groot applaus. "Lid van de twijfelbrigade word ik genoemd. Ik wou dat heel de Kamer daarvan was, dan was dit plan allang van tafel."

Joost Eerdmans (JA21) hield de aanwezigen voor: "Stem deze coalitie weg bij de verkiezingen voor Provinciale Staten, dan help je het kabinet-Rutte in grote problemen".

16.12

Boeren vertrekken weer uit Stroe, veel vertraging verwacht

Veel boeren vertrekken weer met hun tractoren uit Stroe. Dat leidt volgens verslaggevers ter plaatse tot veel vertraging op de lokale wegen. Met name in het midden en het oosten van het land wordt extra drukte op de snelwegen verwacht, vanwege boeren die weer met hun tractoren vanuit Stroe naar huis gaan. De verwachting is dat dit de hele middag en avond extra hinder oplevert.

Wachten op privacy instellingen...
16.10

Organisatie: Stroe is aftrap van een lange reeks betogingen

"Dit was de aftrap van een lange reeks betogingen." Dat zei voorman Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF) bij het afronden van het sprekersprogramma tijdens het protest in het Gelderse Stroe tegen de stikstofplannen. "We zijn nog lang niet klaar", aldus Van den Oever.

Na het afronden van het sprekersprogramma verliet een aantal betogers het terrein. Anderen blijven wachten op de band die nog gaat spelen. Volgens de organisatie waren er 60.000 mensen met 20.000 trekkers naar de betoging gekomen. De gemeente Barneveld, waarvan Stroe deel uitmaakt, kan dat niet bevestigen.

15.24

Dichte A1 zorgt ook voor problemen op aansluitende snelweg

De afsluiting van snelweg A1 zorgt voor flinke hinder voor het verkeer op de A30. Op die weg, die aansluit op de A1, staat tussen Barneveld-Noord en Barneveld het verkeer vast. Bestuurders in die file moeten op minstens een kwartier vertraging rekenen, melden ANWB en Rijkswaterstaat.

De A1 is afgesloten tussen Amersfoort en Apeldoorn vanwege drukte door het boerenprotest in het Gelderse Stroe, dat aan de snelweg ligt. Het verkeer op de snelweg staat vast en de politie wil dat die mensen eerst kunnen wegrijden voordat er nieuwe mensen de snelweg op komen. De afsluiting wordt opgeheven wanneer de opstopping is opgelost.

15.04

Rijkswaterstaat waarschuwt voor zware avondspits

Vanwege het boerenprotest waarschuwt Rijkswaterstaat voor een zware avondspits. Met name in het midden en het oosten van het land wordt extra drukte op de snelwegen verwacht, vanwege boeren die weer met hun tractoren vanuit Stroe naar huis gaan. De verwachting is dat dit de hele middag en avond extra hinder oplevert. Woensdagochtend stonden de drukte in onze provincie vooral op de A2 en de A58.

14.50

Boeren kijken in Moergestel mee naar protest

Boeren die woensdag niet naar Stroe zijn gereden, protesteren onder meer langs de A58 bij Moergestel. Daar staat en lange rij tractoren. Er staat ook een groot scherm, zodat liefhebbers vanaf daar live het boerenprotest kunnen volgen.

Foto: Lieke Huijbers.
Foto: Lieke Huijbers.
14.37

Drukte in Stroe vanuit de lucht

Bekijk de drukte in Stroe vanuit de lucht.

Wachten op privacy instellingen...
14.19

A1 in beide richtingen dicht

De A1 is in beide richtingen dicht, vanwege het boerenprotest. De weg is helemaal vastgelopen, vanwege de vele tractoren die daar met lage snelheid rijden. De politie wil dat de mensen eerst weer kunnen wegrijden, voordat er nieuwe mensen de snelweg op komen. De afsluiting wordt opgeheven wanneer de opstopping is opgelost.

Mensen die zijn gestrand op de A1, krijgen water vanwege de hitte. Politie, brandweer en gemeente delen dit uit.

De gemeente Barneveld roept mensen op om niet meer naar Stroe te komen, omdat het verkeer eromheen volledig vast staat. De parkeerterreinen zijn vol en voor de terugweg wordt grote drukte verwacht.

Wachten op privacy instellingen...
14.04

Rutte: niet goed dat Kamerleden niet bij boerenprotest kunnen zijn

Het is volgens minister-president Mark Rutte niet goed dat een aantal Kamerleden niet bij het boerenprotest aanwezig kan zijn. "We moeten met elkaar ervoor zorgen dat iedereen in staat is die daar het woord wil voeren, dat te doen", zegt hij.

Een aantal Kamerleden, onder wie Tjeerd de Groot (D66), Thom van Campen (VVD) en Derk Boswijk (CDA), kreeg van de NCTV het advies niet naar de betoging te gaan omdat hun veiligheid niet gegarandeerd kon worden. Boswijk is desondanks wel naar Stroe gegaan.

13.49

Voorman Agractie neemt het woord

"De Staat der Nederlanden is in oorlog met de boerenrepubliek. Er is een staat van beleg afgekondigd om onze grond en eigendommen af te nemen." Dat zegt voorman Bart Kemp van boerenorganisatie Agractie kort na het begin van het officiële programma van het protest.

Kemp benadrukte wel dat niet zal worden opgeroepen tot strafbare feiten. "We zullen de strijd zonder wapens moeten voeren." Op de vraag van Kemp aan de boeren of ze willen blijven vechten, reageerden de actievoerders instemmend. Kemp riep de boeren op massaal in actie te komen, ook in hun eigen regio's.

Boeren zijn gearriveerd in Stroe (foto: ANP/Sem van der Wal).
Boeren zijn gearriveerd in Stroe (foto: ANP/Sem van der Wal).
13.30

Stikstofprotest ruim uur later dan gepland begonnen

Het officiële programma van het protest tegen de stikstof- en natuurplannen van het kabinet in het Gelderse Stroe is begonnen. Volgens de NOS zijn er enkele tienduizenden demonstranten aanwezig. De organisatie zei rond een uur dat het ging om veertigduizend aanwezigen.

Vele duizenden hebben boeren zich verzameld op het terrein waar actie wordt gevoerd. Ook staan er duizenden tractoren rond het veld waar een podium is neergezet. De sfeer tussen de boeren is gemoedelijk: er staan hapjes en drankjes en uit de speakers klinkt boerenrock. Veel betogers nuttigen een drankje, vooral alcoholvrij bier. Ook friet en ijsjes zijn in trek. Verder vliegen er vliegtuigjes met teksten erachter als 'no farmers no food' en 'proud to be a farmer'.

Drukte in Stroe.
Drukte in Stroe.
13.20

Boeren rijden tegen verkeer in op A7

Een groep boeren heeft woensdag tegen de rijrichting in gereden op de A7, zo meldt een woordvoerder van de politie. De politie probeerde te handhaven door een toegangsweg in de buurt van het Friese Drachten te blokkeren, maar dit werd omzeild door de trekkers.

De woordvoerder spreekt van een 'zeer onveilige situatie' en meldt verder dat de zware voertuigen niet meer tegen te houden waren. De politie gaat nu in gesprek met de boeren. Er is forse vertraging in beide rijrichtingen op de weg.

13.03

Protest bijna van start

Het boerenprotest zou woensdag om twaalf uur beginnen, maar laat nog even op zich wachten. Veel boeren staan namelijk nog vast in de file richting het terrein in Stroe. Het protest start waarschijnlijk om kwart over een.

12.42

Kijk hier de extra uitzending van Brabant Nieuws terug

Wachten op privacy instellingen...
12.21

VVD-Kamerlid ook niet naar demonstratie vanwege veiligheid

VVD-Kamerlid Thom van Campen gaat niet naar de demonstratie, omdat zijn veiligheid niet kan worden gewaarborgd. Dat laat hij op Twitter weten. "Wat was ik graag langsgegaan om met de aanwezige boeren in gesprek te gaan", schrijft hij.

Eerder liet Tjeerd de Groot (D66) ook al weten dat hij een negatief advies van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) had gekregen om naar Stroe te gaan.

Wachten op privacy instellingen...
11.48

Duizenden boeren zijn al in Stroe

Rond kwart voor twaalf zijn al vele boeren gearriveerd op het terrein waar ze 's middags zullen protesteren. Volgens de NOS gaat het om duizenden mensen die inmiddels aanwezig zijn.

De officiële start van het programma is rond twaalf uur, maar volgens de organisatie wordt er gewacht tot alle tractoren en boeren aanwezig zijn. Hoe lang dat nog gaat duren, is niet duidelijk. Rondom Stroe staan op verschillende snelwegen en op de provinciale wegen nog files, vanwege de vele tractoren die zich richting het terrein begeven.

11.30

'Spitspiek lag op 250 kilometer'

De vele tractoren hebben volgens Rijkswaterstaat een 'flinke impact' gehad op de ochtendspits. Waar de files tijdens de woensdagochtendspits normaal gesproken rond de honderd kilometer liggen, was dat deze woensdag een stuk hoger. Op het piekmoment stond er voor 250 kilometer aan files in Nederland.

Boeren komen via de A1 aan in Stroe (foto: ANP/Sem van der Wal).
Boeren komen via de A1 aan in Stroe (foto: ANP/Sem van der Wal).
11.18

Zo zag eerder protest van boeren eruit

Woensdag is niet de eerste keer dat boeren demonstreren tegen stikstofplannen van de overheid. Onder aanvoering van Farmers Defence Force lieten de boeren al vaker van zich zien en horen. Hieronder een overzicht van enkele protestacties van de boeren in afgelopen jaren:

LEES OOK: Blokkade bij Eindhoven Airport en op de weg: zo zag eerder protest eruit

11.14

Vooral files rondom Stroe

De files op de meeste snelwegen in ons land lijken rond elf uur zo goed als voorbij. De drukte concentreert zich nu vooral rondom Stroe. Zo staat verkeer nog vast op de A1 tussen Amersfoort en Stroe en ook in de andere richting, vanuit Hengelo naar Stroe. Datzelfde geldt voor de provinciale wegen richting Stroe, zoals de N310.

11.06

Boeren vertellen waarom ze protesteren

11.03

Boeren worden mogelijk bekeurd dankzij camerabeelden

De politie in het oosten van onze provincie schat dat er zo'n zevenhonderd tractoren onderweg zijn in deze regio. Dat zegt de woordvoerder tegen de NOS. "We hebben gezegd dat tractoren niet de weg op mogen en kijken momenteel naar manieren om ze eraf te halen, maar de veiligheid staat voorop."

De meeste boeren hebben de kentekens van hun tractoren gehaald of afgeplakt, maar de politie zegt manieren te hebben om ze alsnog te bekeuren. "We hebben mogelijkheden achteraf, bijvoorbeeld ze beboeten met behulp van camerabeelden."

10.29

Rijkswaterstaat houdt veiligheid in de gaten met drone

Wachten op privacy instellingen...
10.18

Inmiddels bijna driehonderd tractoren in Stroe

Het weiland waar de boeren zich verzamelen voor de demonstratie, begint steeds voller te raken. Iets na tien uur stonden er al meer dan driehonderd trekkers in Stroe. De een na de andere tractor rijdt het terrein op. Dat gebeurt onder luid getoeter.

Onderweg naar Stroe zijn her en der in de weilanden langs de snelweg protestborden te zien. In dorpen staan mensen langs de kant van de weg, die applaudisseren en zwaaien naar de voorbijrijdende trekkers. Ook daar zijn langs de straten borden met leuzen te zien.

10.11

D66'er De Groot niet naar boerenprotest na waarschuwing NCTV

D66-Kamerlid en landbouwwoordvoerder Tjeerd de Groot gaat woensdag niet naar het boerenprotest in Stroe, meldt hij. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid adviseerde hem niet te gaan, omdat de veiligheid van het Kamerlid niet gegarandeerd kan worden. "Geldt in ons land dan toch ‘t recht van de trekker?", schrijft De Groot op Twitter.

De Groot en zijn partij worden volgens de NCTV gezien als vertegenwoordigers van het stikstofbeleid, waar de boeren tegen demonstreren. De situatie bij demonstratie zou "lokaal onvoorspelbaar" zijn.

Wachten op privacy instellingen...
09.58

Wilders in Stroe: ze luisteren echt wel naar jullie

"De helft van Den Haag zit nu zwetend achter zijn bureau", zegt Geert Wilders als hij woensdagochtend in Stroe staat. "Ze luisteren echt wel naar jullie", liet hij de boeren die er al waren weten. De PVV-voorman is ervan overtuigd dat het stikstofplan, waartegen de boeren protesteren, niet door zal gaan.

Volgens Wilders hebben de boeren groot gelijk dat ze niet kapot moeten worden gemaakt door die stikstofregels. Er is zoveel verzet in Nederland, stelt hij. "Het kabinet zal óf doorgaan met de plannen, en dan valt het want dan is er geen draagvlak meer. Dan verliezen ze al hun kiezers. Óf ze passen de plannen fors aan." Wilders houdt woensdag overigens geen toespraak in Stroe. Naar eigen zeggen moet hij weg.

Wachten op privacy instellingen...
09.51

Kinderen in Loosbroek gaan met tractor naar school

Niet alleen op de A50, staat woensdagochtend file. Het centrum van Loosbroek wordt ook overspoeld door tractoren. Veel kinderen gingen vanwege de boerenprotesten op hun skelters of traptractoren naar school, zo meldt DTV Nieuws. "Wij protesteren!", liet de jeugd luidkeels horen.

Ook hadden kinderen borden op hun voertuig geplakt met teksten als: 'Papa! Kan ik nog boer worden?' en 'Papa, kan ik later ook nog trekker rijden?'.

09.45

'We kunnen niet veel anders'

De 16-jarige Niels is een van de velen die woensdagochtend al vroeg met de tractor onderweg naar Stroe is, hij komt vanuit Loosbroek. "We rijden met heel veel mensen, dus dat is mooi", zegt hij. Over de demonstratie van deze middag zegt Niels: "Ja, we moeten iets hè. We kunnen niet veel anders, of we stoppen ermee. Ik wil later ook boer worden, maar als het zo gaat volgens de plannen dat kan dat niet meer."

Bij een tankstation langs de A50 staan meerdere bestuurders stil voor een korte pauze. Zo ook een automobiliste, die al sinds zeven uur vanuit Den Bosch onderweg is. "De file is redelijk goed te doen, als je geduld hebt", lacht ze.

09.22

'Boeren op de snelweg is individuele keuze'

De organisatie van de boerenprotesten zegt dat het aan boeren zelf is of ze wel of niet op de snelweg gaan rijden. Terwijl actiegroep Farmers Defence Force op dinsdag nog had opgeroepen om niet met trekkers de snelweg op te gaan. Het is wettelijk verboden.

Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force, noemt het 'de keuze van elke boer zelf'. En volgens Bart Kemp van Agractie hebben plaatselijke afdelingen in overleg met de lokale politie afgesproken dat rijden via de snelweg 'toch het snelste en het veiligste was'.

09.03

ANWB: files nemen langzaam af

De files op de snelwegen nemen langzaam af, volgens de ANWB. "Het lijkt erop dat de meeste boeren zo langzamerhand Stroe hebben bereikt", zegt een woordvoerder tegen het ANP.

Wel is het nog druk op de A27 in Brabant, op de A50 richting Arnhem en op de A28 richting Zwolle. En ook bij Den Haag is nog veel vertraging, ook omdat uit voorzorg de A12 vanaf Prins Clausplein naar Den Haag is afgesloten. Ook de dagelijkse files nemen af, stelt de ANWB.

08.28

Boeren blokkeren de vluchtstrook en opritten

Andere weggebruikers proberen de tractoren via de vluchtstrook en op- en afritten in te halen, maar de boeren blokkeren die vervolgens door daar met hun tractoren te rijden.

Wachten op privacy instellingen...
08.00

Verkeerschaos op de snelwegen

De tractoren veroorzaken een flinke chaos op onder meer de A50 en A2. Bekijk hieronder beelden vanuit de lucht:

07.52

Advies om reis uit te stellen

Vanwege de vele tractoren adviseert Rijkswaterstaat automobilisten om hun reis uit te stellen. "Wie de mogelijkheid heeft om thuis te werken, doet er verstandig aan dit te doen." Op meerdere plekken rijden veel tractoren op de snelweg, wat leidt tot files en onveilige situaties.

Wachten op privacy instellingen...
07.37

'Langste file die ik ooit gezien heb'

Wachten op privacy instellingen...
7.06

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers

Op onder meer de A2 staat rond zeven uur al een flinke file. Rijkswaterstaat waarschuwt automobilisten om rekening te houden met de snelheidsverschillen. Tractoren rijden namelijk met zo'n 30 kilometer per uur over de snelweg.

Wachten op privacy instellingen...
06.48

Boeren rijden over snelweg zo lang het nodig is

De politie, die de stoet in de gaten houdt, zegt dat de boeren 'zo lang het nodig is' over de snelweg rijden. In onderlinge communicatie roepen de boeren elkaar op om de kentekens van hun tractor te verwijderen of af te plakken. De meeste boeren hebben dat dan ook gedaan. Dat is nog niet verboden, want de kentekenplicht voor tractoren gaat officieel pas in vanaf 1 juli.

Wachten op privacy instellingen...
06.17

De eerste vertragingen vanwege tractoren op de snelweg

Vanuit verschillende plekken in Brabant zijn de boeren onderweg naar Stroe. Eerder was al opgeroepen om niet met tractoren over de snelweg te rijden, maar daar wordt geen gehoor aan gegeven. Op onder meer de A2 en A50 rijdt rond zes uur al een stoet richting Stroe. Automobilisten moeten rekening houden met flinke vertragingen. Ook op de A1, A4, A12, A16 en A28 veroorzaken de trekkers files.

LEES OOK: Tractoren over snelwegen naar boerenprotest: verkeerschaos op A50 en A2

06.00

Hier draait het vandaag om

Vanuit heel het land trekken boeren op hun tractoren naar het dorp in de Gelderse Vallei. De boeren willen woensdag met de actiedag Den Haag de rug toekeren. Ze vinden dat boeren onevenredig hard worden geraakt en noemen de stikstofplannen van het kabinet onhaalbaar en ongewenst.

Op het programma staan woensdagmiddag verschillende toespraken van boeren, bestuurders van boerenorganisaties en politici als Caroline van der Plas (BBB) en Roelof Bisschop (SGP). De actiedag wordt afgesloten met plattelandsrock van de Drentse band Mooi Wark.

LEES OOK: Boeren protesteren: hier draait het om vandaag

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!