TenneT zoekt Brabantse bedrijven die elektriciteitsnet willen ontlasten

23 juni 2022 om 13:44 • Aangepast 24 juni 2022 om 13:38
nl
Netbeheerder Tenner is in Brabant en Limburg op zoek naar bedrijven die tegen betaling het elektriciteitsnet willen ontlasten. Zo wil de netbeheerder ruimte creëren voor nieuwe partijen.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Volgens TenneT is deze methode al eerder succesvol toegepast in Groningen en Zeeland. In grote delen van Nederland is sprake van een tekort aan capaciteit op het hoogspanningsnet. Netbeheerders werken aan de uitbreiding van de netten, wat gepaard gaat met grote investeringen.

Daarbij worden onder andere nieuwe hoogspanningsverbindingen aangelegd. Eerder deze maand kondigde TenneT aan dat de grenzen van het elektriciteitsnet in Noord-Brabant en Limburg waren bereikt door de grote hoeveelheid aanvragen.

Daardoor konden er geen nieuwe bedrijven meer worden aangesloten.

Flexibel
Daarom vraagt TenneT grootverbruikers, met een aansluiting groter dan 1 megawatt, of ze tegen een vergoeding flexibel kunnen omgaan met hun vraag en aanbod.

TenneT schat in dat het gaat om zo'n zeshonderd bedrijven en die kunnen zich tot half juli aanmelden. Bedrijven die mee willen doen krijgen geld voor de elektriciteit die ze minder gebruiken, tegen de geldende marktprijzen.

Het oplossen van opstoppingen op het stroomnet kost TenneT steeds meer geld. De netbeheerder heeft geen maximumaantal bedrijven, megawatts of geldbedrag in gedachten voor het initiatief. "Hoe meer, hoe beter", zegt een woordvoerster.

LEES OOK: Alle hens aan dek om ruimte op het Brabantse stroomnet te maken

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!