Video

Een maaier die reekalfjes opspoort: boer Bastiaan wordt er heel blij van

24 juni 2022 om 19:00 • Aangepast 4 juli 2022 om 16:03
nl
Reekalfjes in de Kampina bij Oirschot lopen geen gevaar meer in maaiende machines terecht te komen. Dat danken ze aan het technisch vernuft van de fonkelnieuwe maaier waarmee Bastiaan Oomen sinds kort het veld op gaat. Zodra sensoren in de kop van de machine jonge dieren opmerken gaan de alarmbellen af en blokkeert de maaier. “We hebben in een paar weken tijd al zeker vier jonge reekalfjes gered”, zegt de Oirschotse melkveehouder met een brede lach. “Daar word ik heel blij van, ja.”
Profielfoto van Tonnie Vossen
Geschreven door
Tonnie Vossen

De liefde voor de natuur en boeren met respect voor de natuur kreeg Bastiaan Oomen met de paplepel ingegoten. Zijn ouders hebben een biologische boerderij aan de rand van het natuurgebied Kampina en beheren ook de grasvelden van Natuurmonumenten.

"Reekalfjes verstijven van angst en blijven dan liggen."

Het was altijd al gebruikelijk om in het maaiseizoen goed uit te kijken voor jonge reekalfjes die zich graag in het hoge gras verstoppen. “We controleerden de velden te voet of we gebruikten wildredders: rammelende bellen aan de voorkant van de tractor”, legt Bastiaan uit. “Maar het probleem is dat jonge reekalfjes uit angst vaak verstijven, dus in plaats van weg te vluchten blijven ze liggen.”

Als het dan toch nog mis ging en een reekalfje onder de maaier terechtkwam was hij daar een hele dag ‘goed ziek van’. Dus toen hij jaren geleden op een agrarische techniekbeurs een prototype zag van deze 'veilige maaier' wist hij: dit zou wel eens de oplossing kunnen zijn.

Voor op de maaier zit een balk met 52 sensoren die de grond aftasten. “Ze werken met warmtebeeld en contrast. Als die sensoren iets in de gaten krijgen gaat er binnen in de cabine een alarm af en maakt de trekker als het ware een noodstop.”

"We stoppen met maaien of gaan een heel eind verderop."

Het opgespoorde reekalfje krijgt de kans om weg te lopen, maar als het uit angst nog steeds verstijfd blijft liggen zet Bastiaan de maaier aan de kant. “Of we stoppen met maaien of we gaan een heel eind verderop verder met maaien.” Dat gaat ver, geeft hij toe. “Maar zo heb ik het van huis uit meegekregen.”

Het diertje optillen en ergens anders naartoe brengen zal hij in ieder geval nooit doen. “Op het moment dat je zo’n kalfje aanraakt draagt het mensengeur bij zich en kan het verstoten worden door zijn moeder.”

Behalve reekalfjes spoort de machine ook andere kleinere dieren en vogelnesten op, die zonder de slimme sensoren het maaien niet zouden overleven. En omdat de maaier net wat hoger staat afgesteld lopen ook kikkers en salamanders geen gevaar meer.

“Je moet dit niet doen omdat je er bedrijfseconomisch beter van wil worden”, geeft Bastiaan toe. “Het is een behoorlijke investering, een rib uit je lijf kun je het wel noemen. Maar je doet het omdat je al wat leeft wil blijven respecteren.”

LEES OOK: Reekalfjes gered van maaidood dankzij deze drone: 'We missen er geen een'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!