Jurgen van den Goorbergh verrast door motorraceprestaties van zoon Zonta - Omroep Brabant

Jurgen van den Goorbergh verrast door motorraceprestaties van zoon Zonta

25 juni om 08:00 • Aangepast 4 juli om 16:03
nl
Zonta van den Goorbergh is zaterdag bij de kwalificaties voor TT van Assen een bezienswaardigheid. Hij is met 16 jaar de jongste coureur in de Moto2. Hij is ook de zoon van Jurgen van den Goorbergh uit Breda, de laatste Nederlander die furore maakte in de koningsklasse van het wegracen.
Profielfoto van Leon Kersten
Geschreven door

Vader Van den Goorbergh ziet met trots dat zijn zoon boven verwachting presteert in zijn debuutjaar. "Zonta doet iets wat nog nooit iemand heeft gedaan: vanuit het niets de Moto3 overslaan en meteen naar de Moto2.”

Het verschil tussen Zonta en de toprijders is meestal klein. Hij is al een aantal keren in de top 20 geëindigd en heeft geroken aan WK-punten. “Dat zit er nu zelfs al in en dat hadden we bij aanvang van het seizoen helemaal niet durven voorspellen."

"Je kunt zeggen dat het puur lef is, maar het is ook kunst."

Van den Goorbergh wist wel dat zijn zoon talentvol was, maar Zonta heeft hem ook verrast. De tiener was eerder dit seizoen in de eerste vrije training voor de Grote Prijs van Portugal de snelste in de regen. "Dat zegt iets over zijn talent. Hij had nog nooit in de regen gereden met zo'n motorfiets. Je kunt zeggen dat het puur lef is, maar het is ook de kunst om in die omstandigheden de motorfiets de baas te zijn en erop te blijven.”

Stilletjes hoopt Van den Goorbergh op een natte baan in Assen. "Hij is een extreem goede regenrijder, dat is gebleken. Als het nat is, dan moet hij ervoor gaan en kan hij voor een verrassend resultaat zorgen."

"Zijn pak, handschoenen en helm moeten klaarliggen en daar zorg ik allemaal voor."

Jurgen van den Goorbergh begrijpt wel dat hij geen wonderen kan verwachten. Zo moet Zonta bijvoorbeeld fysiek nog sterker worden. "We zijn bezig met een bouwproject waarin de eerste stenen op de fundering zijn gelegd, zeg maar. Maar voordat het dak erop zit, zijn we anderhalf jaar verder.”

De periode dat Van den Goorbergh nog zelf sleutelde aan de motor van zijn zoon, is voorbij. "Zijn pak, handschoenen en helm moeten klaarliggen en daar zorg ik allemaal voor. Hij heeft een heel schema en daar moet hij zich aan houden. Daar ben ik streng in."

LEES OOK: Zonta van den Goorbergh (13) is zoon van Jurgen en rijdt nu al tegen grote jongens in de wereldtop

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.