Dertig graden, maar brandhout vliegt de winkels uit: 'Nog nooit meegemaakt'

25 juni 2022 om 12:30 • Aangepast 4 juli 2022 om 16:04
nl
Houtboeren kunnen het nauwelijks geloven: het is dertig graden, maar het brandhout vliegt de winkel uit. Dat komt mede door de hoge gasprijzen, die door de oorlog in Oekraïne alleen maar hoger worden. "Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Mensen zijn bang dat ze van de winter geen hout hebben."
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Al heel de coronaperiode zit de afzet van brandhout in de lift, zegt haardhoutleverancier Wim van Alphen uit Moergestel. "Maar op dit moment gaat het door het dak. Normaal gesproken is hout niet in trek in de warme maanden, maar nu is het dertig graden en verkopen we alsnog veel brandhout."

"De inkoop is moeilijk en duur. Iedereen vraagt naar hout."

De afzet gaat al de hele zomer als een lopend vuurtje. De verkoop van brandhout lijkt maar niet te stoppen. Dat komt door de gasprijzen. Hout stoken is nu een aantrekkelijk alternatief. Bovendien is er veel te doen rondom de levering van gas.

Lang verhaal kort: iedereen wil hout op voorraad hebben om deze winter met zekerheid (goedkoop) warm te zitten. Hout wordt dan ook enkel duurder. Een kuub hout gaat nu nog voor ongeveer 110 euro, legt Van Alphen uit. Met de nadruk op 'nog'.

"De inkoop is moeilijk en duur omdat er zoveel vraag is. Bijvoorbeeld van mensen die deze winter zeker warm willen zitten, maar er is ook veel vraag ook uit de industrie", aldus Van Alphen, die doelt op biomassacentrales die elektriciteit opwekken uit hout, zoals in Geertruidenberg.

"Te veel werken is ook niet goed."

Daarom zal ook de prijs omhooggaan, zegt hij. "Het is ook voor ons moeilijk om aan hout te komen, onder meer omdat er in bossen niet gekapt mag worden in deze maanden. Het zou zelfs zomaar kunnen dat we door die hoge vraag met houttekorten komen te zitten deze winter."

Uiteindelijk heeft Van Alphen niets te klagen, zou je zeggen. Ja, de inkoop wordt lastiger, maar de houtprijzen stijgen al maanden en de afzet van zijn product neemt zelfs in de zomer toe. "Het gaat te ver om te zeggen: 'Hout is goud.' Daar zijn we nog niet. Maar het gaat goed. Misschien zelfs te goed. Te veel werken is ook niet alles", besluit hij lachend.

LEES OOK: Amercentrale staat niet te trappelen om meer kolen te gaan stoken

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!