Video

Koen pest Mexicanen nog elk jaar met door Arjen Robben versierde strafschop

29 juni 2022 om 12:00 • Aangepast 4 juli 2022 om 16:05
nl
Mexicanen worden nog altijd furieus als ze terugdenken aan 29 juni 2014. Hun land werd in Brazilië door het Nederlands elftal uitgeschakeld op het WK na een versierde strafschop van Arjen Robben. Koen Houwen uit Son pest de Mexicanen er nog altijd graag mee. Elk jaar zet hij daarom op 29 juni een levensgrote, kartonnen Arjen Robben voor de deur van zijn restaurant in Mexico-stad.
Profielfoto van Ronald Strater
Geschreven door
Ronald Strater

De wedstrijd leek gespeeld op die dag in Fortaleza, Brazilië. Met nog twee minuten op de klok stond Oranje in de achtste finale met 1-0 achter tegen Mexico. Maar in de 88e minuut maakte Wesley Sneijder de 1-1 en was er weer hoop voor Nederland.

Die hoop werd euforie, want niet veel later ging Arjen Robben theatraal neer in het strafschopgebied en kreeg een penalty. Klaas-Jan Huntelaar verzilverde de pingel en het Nederlands elftal bereikte de kwartfinale van het WK. Mexico huilde en moest naar huis. De woede in het Noord-Amerikaanse land richtte zich vervolgens op één persoon: Arjen Robben.

"De valpartij van Robben wordt in Mexico ooit vergeven, maar nooit vergeten."

Nu, acht jaar later, is die wond bij sommige Mexicanen nog altijd niet geheeld. Elke Nederlander die in Mexico over voetbal begint, krijgt de wind van voren. No era penal! Het was geen penalty!

Koen Houwen uit Son en Breugel runt een Hollands restaurant in Mexico-stad en wrijft het er voor de grap nog jaarlijks in bij de Mexicanen. Als lolletje, een onschuldig pesterijtje naar vrienden en buurtgenoten. Hij heeft er speciaal een levensgrote, kartonnen beeltenis van een vallende Arjen Robben voor laten maken. Op 29 juni staat die weer voor zijn zaak.

"Elke Mexicaan weet nog hoe onze vriend Robben in de laatste minuut over de grote teen van Marquez viel. Het was een traumatische ervaring voor Mexico. Het wordt hier ooit vergeven, maar nooit vergeten."

Wachten op privacy instellingen...

Maar ze zien toch wel de lol in van Koen zijn grap. "Ondanks alle problemen en uitdagingen die hier in dit land zijn, hebben de Mexicanen humor en zelfspot", zo zegt de man die in de hoofdstad poffertjes, friet en stroopwafels verkoopt. "Dat maakt Mexico ook zo'n fantastisch land. En diep in hun hart weten ze dat het wel een penalty was, haha. Woensdag staat Arjen weer buiten hoor, ik stof hem weer af."

De ondernemer in Koen heeft er in het verleden ook gelijk maar een actie aan gekoppeld. Om het een beetje goed te maken. "Als Mexicanen binnen kwamen met iets van oranje bij zich en ze riepen 'No era penal', dan kregen ze een gratis stroopwafel. En dat vinden ze hier lekker hoor!"

Ook dit jaar stoft Koen de kartonnen Arjen Robben weer af.
Ook dit jaar stoft Koen de kartonnen Arjen Robben weer af.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone