Boeren voeren actie op provinciehuis, maar blijven met lege handen achter - Omroep Brabant
Video

Boeren voeren actie op provinciehuis, maar blijven met lege handen achter

27 juni om 17:47 • Aangepast 5 juli om 13:46
nl
Wachten op privacy instellingen...
Verschillende boze boeren zijn maandagmiddag naar het provinciehuis in Den Bosch gegaan om daar te protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Ze gingen met een klein groepje naar binnen en vroegen om 'een lijntje naar Den Haag'. Maar ze vertrokken met lege handen. Het is onduidelijk of er nog meer protesten in Brabant gaan volgen maandag.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door
Ron Vorstermans

Er stond een groepje tractoren voor het provinciehuis. Ook was er veel politie aanwezig, onder meer met motoren. En de ME was ter plaatse. Alle toegangswegen rondom het provinciehuis werden uit voorzorg afgesloten.

"We staan weer buiten en we zijn teleurgesteld."

Tientallen minuten nadat het kleine groepje boeren het provinciehuis betrad, stonden ze weer buiten. Een van die boeren is de Brabantse Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever. Hij hoopte met de actie de provincie te laten inzien 'dat het zo niet meer kan'.

"Het lijntje naar Den Haag ligt er wel", zegt de boer, "maar ze willen het niet inzetten. Er wordt wel gezegd dat ze ons meer perspectief willen bieden, onder meer met een brief in september. Dan is Prinsjesdag. Maar ja, we staan nu weer buiten en we zijn teleurgesteld."

Boeren blokkeerden maandag op meerdere plaatsen de snelweg uit protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Vorige week hielden boeren ook al een grote manifestatie in Stroe. Maar volgens sommigen heeft dat niets uitgehaald. Daarom werd er maandag opnieuw gedemonstreerd.

"We pakken hier nog bakje koffie en gaan dan naar huis."

Volgens Van den Oever zijn alle protesten vreedzaam verlopen. Toch werd drie uur lang de A67 geblokkeerd maandag. "We hebben in Stroe een positieve actie neergezet, maar dat heeft heel weinig uitgehaald. Nu gaat het iets minder vriendelijk. De boer komt nu zelf in opstand. We gaan zien hoe dat morgen verder gaat. We pakken hier nog bakje koffie en gaan dan naar huis", besluit Van den Oever terwijl hij voor het provinciehuis staat.

Of er maandag nog meer acties komen in Brabant weet hij niet. "Maar wel in de rest van het land vanavond."

De protesten komen allerminst uit de lucht vallen. Een kleine twee weken geleden presenteerde het kabinet de langverwachte plannen om de stikstofuitstoot terug te dringen. En dat betekent slecht nieuws voor de boeren, met name boeren rondom natuurgebieden. Zij zullen waarschijnlijk veld moeten gaan ruimen.

LEES OOK: Boeren in provinciehuis Den Bosch dreigen met meer acties

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.