Video

Eén dode en tientallen doodzieke katten in huis van 72-jarige vrouw

30 juni 2022 om 13:28 • Aangepast 1 juli 2022 om 12:56
nl
In een huis in Roosendaal zijn dinsdag een dode kat en ongeveer 35 katten en kittens gevonden, waarvan het merendeel doodziek was. Het huis van een vrouw van 72 was ernstig vervuild en stonk naar kattenpies. Ook zat er kattenpoep tegen de muren. Dat meldt de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

De dode kat lag in een kast in de kelder. Twee kittens waren nog maar amper in leven, meldt de dienst. Een aantal dieren mocht bij de vrouw blijven. Deze waren goed verzorgd en gezond.

Eerst alle kosten betalen
Alle zieke dieren zijn naar een opvang gebracht, waar ze op kosten van de eigenaar worden verzorgd. De vrouw kan de dieren terugkrijgen, maar dan moeten de situatie in huis en de gezondheid van de katten eerst verbeterd zijn. Ook zal ze vooraf alle kosten van vervoer, tijdelijke opvang en medische behandeling betaald moeten hebben voordat ze de dieren weer kan verwelkomen. Volgens een woordvoerder van de Inspectiedienst kan dit in de duizenden euro's lopen.

Eén van de katjes die gewassen moesten worden (foto: Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming)
Eén van de katjes die gewassen moesten worden (foto: Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming)

De vrouw moet haar huis zo snel mogelijk laten schoonmaken en binnen een aantal weken volgt er opnieuw een controle. Na een eventuele terugkeer van de dieren wordt ook nog gekeken of alles in orde is.

Doodzieke verschijnselen
De meeste meegenomen dieren hebben de niesziekte. Volgens de inspectiedienst is dat voor verzwakte dieren een serieuze aandoening, die niet alleen kan leiden tot verkoudheid en ontstoken ogen, maar ook tot longontsteking, slechte eetlust en uitdroging. Katten kunnen er uiteindelijk aan sterven. Bij een aantal dieren werd ook giardia gevonden. Ook deze darmparasiet kan bij katten dodelijk zijn. Volgens een inspecteur was het zeldzaam onaangenaam wat hij aantrof.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!