Video

Huisartsen teleurgesteld na protest: 'De minister had amper tijd voor ons'

1 juli 2022 om 18:08 • Aangepast 4 juli 2022 om 10:48
nl
Vol goede moed togen huisartsen, doktersassistenten en praktijkondersteuners naar Den Haag. Praktijken bezwijken onder de werkdruk. Minister doe er wat aan, was de boodschap van de actie op het Malieveld. Die moed zakte uiteindelijk in hun schoenen, nadat de minister niet kwam opdagen. Hij had het te druk.
Profielfoto van Femke de Jong
Geschreven door

Onder de duizenden huisartsen en assistentes waren ook Rympke Tesser en Claudia Kuiper van huisartsenpraktijk Koningshof in Berkel-Enschot. "We waren er op tijd en waren even bang dat het niet druk zou zijn, maar al snel liep het Malieveld vol", vertelt huisarts Rympke."

"Je voelde de saamhorigheid en energie."

"Er waren verschillende sprekers die vertelden over de problemen die huisartsen ervaren. Amper tijd om met je patiënt te praten. De zware avond-, nacht- en weekenddiensten. En dan die enorme wachtlijsten in de zorg waardoor de huisarts dan maar even moet helpen met ouderenhulp of geestelijke zorg. Niet te doen", vult assistente Claudia aan.

De sfeer zat er goed in. "Door deze gedeelde ellende waarin je samen zit, voel je een enorme saamhorigheid. Je bent niet alleen. Er waren zoveel collega's die het amper nog aankunnen", gaat Rympke verder. "Het gaf heel veel energie."

"Er werd nog wat 'boe' geroepen en toen vertrokken ook de laatste actievoerders."

Toch kwam al snel de domper. Minister Ernst Kuijpers kwam niet opdagen. "Hij zat in een ministersvergadering", vertelt Rympke. De stemming daalde al snel en de energie vloeide weg. Een deel koos ervoor om de trein naar huis te nemen waaronder het duo uit Berkel-Enschot. Honderden anderen gingen richting Binnenhof. De minister heeft toen even zijn gezicht laten zien. Er werd 'boe' geroepen en toen vertrok ook deze medische stoet teleurgesteld naar huis.

"Het is een dubbel gevoel dat ik aan vandaag overgehouden heb", zegt Claudia. 'De saamhorigheid was fantastisch en bijna ontroerend. Toch voel ik me nu gedesillusioneerd. Wij maken zo vaak tijd voor noodgevallen. Blijkbaar ziet de minister de noodzaak van onze actie niet zo. Dat is pijnlijk."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!