Slavernijmonument onthuld: burgemeester zegt dat hij het verleden betreurt

1 juli 2022 om 20:20 • Aangepast 11 juli 2022 om 14:46
nl
De Tilburgse burgemeester Theo Weterings heeft vrijdagavond bij de onthulling van het eerste slavernijmonument in Brabant gezegd dat hij 'het slavernijverleden ten diepste betreurt'. Hij onthulde het monument samen met initiatiefnemers en met de commissaris van de Koning Ina Adema.
Profielfoto van Agnes van der Straaten
Geschreven door

Het monument is gemaakt door het kunstenaarsduo Dedden en Keizer. Het stelt een levensgrote verbroken keten voor waarop een jong meisje zit. De kunstenaars willen niet alleen het slavernijverleden benadrukken maar ook naar de toekomst kijken. Het meisje dat uitgebeeld is was ook aanwezig bij de onthulling. Het is een jong model uit Hoek van Holland.

Het nieuwe slavernijmonument staat aan de achterkant van het station op het Burgemeester Stekelenburgplein, midden in de Spoorzone van Tilburg. Al sinds 2018 herdenkt de gemeente Tilburg het officiële einde van de slavernij. Bij de onthulling van het monument was het extra druk op het plein.

In zijn toespraak zei burgemeester Weterings dat het monument een krachtig symbool is in de stad. “Zodat we niet vergeten wat mensen is aangedaan die ooit tot slaaf zijn gemaakt. Ook in Tilburg wonen inmiddels veel van hun nazaten."

Volgens Weterings is het monument ook nodig voor het heden. “Hiermee erkennen we dat racisme nog steeds wortelt in de maatschappij."

De gemeente Tilburg gaat ook onderzoek doen naar het koloniaal verleden. Weterings: ”We willen de rol van Tilburg in de slavernij onderzoeken en nagaan hoe de stad verweven was met koloniale gebieden en de koloniale handel.

Tijdens de slavernijherdenking werd er door de bekende Surinaamse schrijfster Cynthia McLeod (Hoe duur was de suiker) een verband gelegd tussen de stad Tilburg en het hebben van een slavernijmonument. "Tilburg heeft altijd een band gehad met de koloniën. Dat komt door Peerke Donders en door de Fraters van Tilburg. Tilburg heeft zijn overzeese medeburgers altijd met open armen ontvangen".

Kritischer was het geluid van Jeannau Jean Louis, een van de initiatiefnemers van het monument. Nooit had hij zich zwarter gevoeld als in de collegezaal op de Tilburgse universiteit. En al die gekke vragen die hij altijd maar krijgt: 'Wat spreek je goed Nederlands'; Wat ben je mooi op tijd; en 'oh, studeer jij ook?' Maar hij is uiteindelijk heel trots op wat hij bereikt heeft met de initiatiefnemers van het monument. Het staat er toch maar mooi.

LEES OOK: Eardly stamt af van slaven en plantagehouders: 'Blij met slavernijmonument'

Maria Pinas, Aiyanah Thompson, Ina Adema, Theo Weterings en Guillaume Brooks.
Maria Pinas, Aiyanah Thompson, Ina Adema, Theo Weterings en Guillaume Brooks.
Foto: Pieter Bon
Foto: Pieter Bon

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!