Boerenprotest: Farmers Defence Force heeft ‘geen idee’ over acties maandag - Omroep Brabant
Video

Boerenprotest: Farmers Defence Force heeft ‘geen idee’ over acties maandag

2 juli om 14:25 • Aangepast 4 juli om 11:19
nl
Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft ‘geen idee’ over de acties tegen het stikstofbeleid die voor komende maandag zijn aangekondigd. "Maar dat er wat gaat gebeuren, dat is wel zeker. Dat lees en hoor je overal", zegt vicevoorzitter van FDF Jos Ubels zaterdag tegen het ANP.
Profielfoto van Freek van der Venne
Geschreven door

Boeren roepen via onder meer chat-app Telegram op om mee te doen aan een grootschalige actie. Er wordt opgeroepen om ‘heel Nederland plat te leggen’. Er zijn onder meer acties aangekondigd bij distributiecentra van supermarkten en Eindhoven Airport.

Farmers Defence Force liet eerder al weten geen acties te coördineren. Wat er precies staat te gebeuren, is dan ook onduidelijk, zegt woordvoerster Sieta van Keimpema: "Daar hebben wij niet meer zicht op dan wat via social media rondgaat."

'Chaostheorie in werking'
Ook voorman Mark van den Oever spreekt van ‘individuele acties’ en stelt dat maandag ‘de chaostheorie in werking’ zal zijn. Bart Kemp, voorman van actiegroep Agractie, heeft geen idee wat de plannen van boerenactivisten zijn. Wel verwacht hij dat het ‘veel, groot en op veel plaatsen’ zal zijn, laat hij zaterdag tegenover het ANP weten.

Logistiekbedrijf Jan de Rijk waarschuwt klanten
Het grote logistiekbedrijf Jan de Rijk uit Roosendaal heeft klanten gewaarschuwd dat er door de acties op wegen mogelijk sprake zal zijn van vertragingen bij ritten met vrachtwagens. Directeur Fred Westdijk heeft zijn klanten vrijdag ingelicht.

Jan de Rijk uit Roosendaal rijdt met zo'n 850 trucks (foto: ANP).
Jan de Rijk uit Roosendaal rijdt met zo'n 850 trucks (foto: ANP).

Mogelijk laat Westdijk maandag op de dag zelf nog aanpassingen doorvoeren in de routes die gereden worden. Maar voor dat soort maatregelen is het nu nog te vroeg, zegt hij. Dat komt omdat de locaties en de omvang van de acties nog niet duidelijk zijn.

Jan de Rijk vervoert dagelijks tal van producten in Nederland zelf en van en naar andere Europese landen. Bepaalde zendingen voor luchtvracht worden bijvoorbeeld door Jan de Rijk over de weg naar Schiphol getransporteerd. Ook bevoorraadt het bedrijf verschillende winkelketens.

Boeren voerden dinsdag een emotioneel gesprek met provinciebestuurder Elies Lemkes-Straver tijdens protest bij het provinciehuis in Den Bosch.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.