Video

Vrouw (87) die uit brandend huis werd gered, had gehoorapparaat niet in

3 juli 2022 om 12:00 • Aangepast 11 juli 2022 om 15:35
nl
De vrouw die naast het appartement aan de Eerste Zeine in Waalwijk woont waar zaterdagnacht brand uitbrak, is goed weggekomen. De bejaarde vrouw (87) draagt namelijk een gehoorapparaat, maar dit mag 's nachts niet worden gedragen. Daardoor had zij niet gehoord wat er aan de hand was.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

Het vuur bij het appartementencomplex in Waalwijk werd rond vier uur 's nachts ontdekt door een van de bewoners. "Zij was wakker geschrokken, is gaan roepen en heeft de brandweer gewaarschuwd", laat een buurtbewoner weten. De brandweer ontruimde daarop snel alle acht appartementen. Waaronder dat van de bejaarde, slechthorende vrouw.

"Brandweermannen trokken moeder van bed."

"Twee brandweermannen hebben mijn moeder van haar bed getrokken", vertelt haar zoon Thijs. "Ze wist niet goed wat er allemaal gebeurde. Ze kon in de haast niets meenemen, ook niet haar gehoorapparaten. Ze is buiten op een stoeltje gezet."

De bejaarde vrouw is samen met twee andere bewoners naar een ziekenhuis gebracht, maar mocht in de loop van de ochtend weer naar huis. "Het gaat goed met haar", vertelt Thijs zondagochtend. "Ze had rook ingeademd, maar gelukkig heeft ze er verder niets aan overgehouden. Ja, de schrik. Die zal ze nog wel even houden, denk ik. Maar ze is een kranige vrouw." Zijn moeder wordt voorlopig opgevangen door familieleden.

"Er is brand, kom we moeten naar buiten!"

Een appartement van het blok is volledig uitgebrand, een ander appartement liep aanzienlijke schade op. Daar woedde het vuur volgens de brandweer nog langer.

"Het was een heftige brand", blikt Patricia, die aan de overkant van de straat woont, zondag terug. "Ik werd wakker van glasgerinkel. Ik dacht eerst nog dat mijn katten dit geluid veroorzaakten. Dat zij ergens vanaf sprongen ofzo. Maar dat was het niet. Vervolgens hoorde ik buiten iets, ik zag de vlammen bij de galerij van het gebouw komen, dat was echt verschrikkelijk om te zien. Vervolgens heb ik mijn partner uit bed gehaald. Er is brand, kom we moeten naar buiten! Daar zag ik mijn buurvrouw aan de overkant staan, met twee honden. Die honden heb ik overgenomen. Ik moest haar een beetje helpen, want ze was helemaal overstuur."

Ook buurvrouw Daniëlle schrok bij het zien van de vlammen, die aan de achterkant uit het gebouw sloegen. "Dan vraag je je af: overleven de bewoners dit?"

Rond vijf uur 's nachts had de brandweer het vuur onder controle. Van de drie mensen die naar een ziekenhuis waren gebracht, lag er zondagmiddag nog één in het ziekenhuis. Ook een hondje raakte gewond bij de brand in het appartementenblok. Het dier is naar een dierenziekenhuis gebracht.

Hoe de brand kon ontstaan, wordt onderzocht. Volgens een politiewoordvoerder zijn er geen aanwijzingen voor een misdrijf. Er is dan ook niemand aangehouden.

LEES OOK: Uitslaande brand in appartementencomplex Waalwijk, 3 mensen naar ziekenhuis

De brandweer haalde meerdere mensen uit het huis aan de Eerste Zeine in Waalwijk (foto: Iwan van Dun/SQ Vision).
De brandweer haalde meerdere mensen uit het huis aan de Eerste Zeine in Waalwijk (foto: Iwan van Dun/SQ Vision).
Hoe de brand in het appartementencomplex in Waalwijk kon ontstaan, wordt onderzocht (foto: Iwan van Dun/SQ Vision).
Hoe de brand in het appartementencomplex in Waalwijk kon ontstaan, wordt onderzocht (foto: Iwan van Dun/SQ Vision).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!