Boerenprotesten trekken wissel op ander werk van politie: 'Er zit druk op'

5 juli 2022 om 07:51 • Aangepast 12 juli 2022 om 12:56
nl
De boerenprotesten trekken een zware wissel op het politiekorps zoals in Oost-Brabant. Bij dagen met veel en onverwachte protesten zet dat korps ongeveer honderdvijftig extra agenten per dag in. "Dat gaat ten koste van andere zaken", zegt Wilbert Paulissen, politiechef van de eenheid Oost-Brabant. "Er staat behoorlijk wat druk op."

De aankondiging dat Nederland maandag plat zou gaan, zette de politie op scherp. "Vaak zijn we op de hoogte dat er iets gaat gebeuren. Waar, wanneer en hoe groot zo'n actie is, is niet altijd duidelijk. We hebben overal onze oren en ogen. We wisten dat verkeer, luchtvaart en distributiecentra mogelijk doelwitten waren."

"Je kunt niet op twee plekken tegelijk zijn."

Op zo'n dag zet de politie zo'n honderdvijftig extra agenten in. "Die zijn maandagochtend om vier uur begonnen en hebben tot 's avonds gewerkt. Je kunt niet op twee plekken tegelijk zijn, dat gaat ten koste van andere zaken", zegt Paulissen.

De politiechef geeft aan dat grotere recherchezaken zeker niet blijven liggen. "Dat gebeurt in andere teams. Dat werk gaat gewoon door." Voor de andere zaken schakelt de politie in deze gevallen over naar een minimale capaciteit. "Dan hebben we het over zichtbaarheid in de wijk, handhaving, verkeersprojecten, mishandeling, inbraken of fraudezaken met een mobiele telefoon", zegt de politiechef.

Toch hoort het begeleiden van de boerenacties ook bij het werk van de politie, benadrukt de politiechef. "Demonstreren is een groot goed in Nederland. Het is de taak van de politie om dat in goede banen te leiden. De ene keer zetten we daar honderdvijftig mensen voor in, maar soms kunnen we het lokaal ook met twintig of dertig mensen af."

"We moeten zorgen dat onze mensen niet uitgeput raken."

Hoe lang is dit voor politiemensen vol te houden? "We draaien lange dagen en moeten zorgen dat onze mensen niet uitgeput raken. Van de avondklokrellen van vorig jaar januari hebben we geleerd om het nationaal aan te pakken. We kijken welke eenheid in het land kan bijspringen. Door de capaciteit te verdelen kun je het als politie langer volhouden. Met flitsacties zullen de boeren proberen om de politie uit te putten. We zullen onze mensen moeten beschermen. Er zit behoorlijk wat druk op."

Paulissen denkt dat zijn agenten ondanks een drukke dag, tevreden naar huis zijn gegaan. "We hebben grote en langdurige blokkades kunnen voorkomen. We hebben gehandhaafd waar dat nodig was."

LEES OOK: Boeren krijgen bekeuringen in Etten-Leur: tractor verboden op de weg

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!