Wat boeren kunnen, kan jongerenwerker Rino ook: actievoeren op de tractor - Omroep Brabant

Wat boeren kunnen, kan jongerenwerker Rino ook: actievoeren op de tractor

5 juli om 19:00 • Aangepast 6 juli om 09:40
nl
Rino Driessen gaat donderdag op een tractor actievoeren in Breda om zijn dagopvang Ariba alsnog van de ondergang te redden. De jongerenwerker moet van de rechter per 1 september weg uit Bavel, maar brengt alles in stelling om toch te blijven. Naast het protest overweegt Driessen in cassatie te gaan en wordt een WOB-verzoek voorbereid. "Ik heb nog altijd geen spijker ingepakt", zo laat hij weten.
Profielfoto van Ronald Strater
Geschreven door
Ronald Strater

Rino zit vastberaden op zijn tractor, want hij gaat protesteren. De jongerenwerker kan zich niet zomaar neerleggen bij de dreigende uitzetting. Dinsdag doet hij alvast een kort rondje Breda, maar donderdag zal hij pontificaal op de Grote Markt voor het stadhuis aanwezig zijn. Achter de trekker een aanhanger met een groot spandoek: 'Boeren door stikstof, Rino van Ariba door gemeente Breda.'

"Ik vergelijk mijn situatie met die van de boeren, ja", vertelt de jongerenwerker. "Want die komen ook door leugens en onmacht op straat te staan."

"Ik ga de boel niet blokkeren met mijn trekker, want daar is die niet groot genoeg voor."

Driessen hoopt dat de gemeente Breda alsnog van gedachte verandert en hem en zijn cliënten, jongeren met een licht verstandelijke beperking, langer laat blijven. Die kans lijkt niet groot, want de rechter besloot onlangs in hoger beroep dat Rino en zijn stichting Ariba per 1 september moeten vertrekken van het stuk grond aan de Woestenbergseweg in Bavel.

"Ik kan ook gewoon langer blijven", vindt Driessen. "Er is nog steeds geen concreet plan voor de ontwikkeling van de grond, het huis is gewoon bewoonbaar en het boerenland naast mij is weer voor vijf jaar verhuurd aan mijn buurman. Ik zie geen reden om weg te gaan en heb nog altijd geen spijker ingepakt."

Vandaar dat Rino donderdagmiddag om twaalf uur uur actie gaat voeren in de Bredase binnenstad. "Het is een soort van protest en de politie weet ervan. Maar ik ga de boel niet blokkeren met mijn trekker, hoor. Daar is die niet groot genoeg voor, haha. Ik zal wel zien of er nog mensen op de Grote Markt bij komen staan."

"Ik heb nooit een contract gehad van de gemeente, maar ergens moet er wel iets zijn."

Ondertussen wordt op de achtergrond bekeken of het kansrijk is om in cassatie te gaan tegen de uitspraak van het hoger beroep. Ook ligt mogelijk een WOB-verzoek richting de gemeente in het verschiet. "Ik heb destijds nooit een contract op papier gehad van de gemeente Breda, maar er moet wel ergens iets zijn", meent de jongerenwerker die na een moeilijke periode weer strijdbaar is.

Een alternatief zou voor Driessen nog een verhuizing naar een andere locatie zijn voor een doorstart. Er zijn misschien wat plaatsen, buiten Breda, die wellicht in aanmerking komen. "Ik wil daar best in investeren, maar dan moet het wel een stabiel plan zijn", zo besluit Rino Driessen.

LEES OOK: Jongerenwerker Rino moet toch weg uit Bavel van rechter

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone