Koopje van ruim 1,1 miljoen euro: Oss geeft Haags theater een tweede leven

7 juli 2022 om 20:28 • Aangepast 8 juli 2022 om 20:39
nl
Theater De Lievekamp in Oss gaat definitief het leegstaande Zuiderstrandtheater in Den Haag hergebruiken voor nieuwbouw. De gemeente Oss besloot donderdag het Haagse theater te kopen en verhuizen naar Brabant. “Een buitenkans”, noemt de wethouder het.
Profielfoto van Megan Hanegraaf
Geschreven door

Tijdens het maken van nieuwbouwplannen voor het verouderde theater De Lievekamp kreeg directeur Coen Bais een bijzonder aanbod. Het Zuiderstrandtheater kopen, afbreken, verhuizen en stukje voor stukje weer opbouwen. Dat zag hij wel zitten, maar de gemeente moest dat plan ook goedkeuren en betalen.

Alle politieke partijen in Oss zijn enthousiast over het plan. Donderdag werd unaniem besloten om het theater te kopen. Oss betaalt daar 1.173.000 euro voor aan de gemeente Den Haag. Het Haagse theater is overigens te klein voor alle plannen voor de nieuwe Lievekamp. Er zal ook nog een stuk bijgebouwd worden. De totale kosten vallen dus hoger uit dan het bedrag dat de gemeente Oss aan Den Haag betaalt.

"Het is heel bijzonder dat een theater circulair wordt gebouwd."

Wel zijn er nog wat twijfels bij de partijen over de bouwkosten. Of het kopen en hergebruiken van het bestaande theater goedkoper of duurder zal zijn dan nieuwbouw, weet wethouder Frank den Brok namelijk nog niet.

Bouwen met eerder gebruikte materialen zou wel meerdere voordelen hebben. Zo hoeft er in de plannen geen rekening te worden gehouden met de alsmaar stijgende prijzen van bouwmaterialen. Die zijn al gekocht door het Haagse theater aan te schaffen. Ook kan er sneller worden gebouwd, want de materialen zijn dan al geleverd.

Collega-wethouder Dolf Warris verwacht dat de gemeente extra geld kan krijgen voor het project. "Het is heel bijzonder dat een theater circulair wordt gebouwd. Daardoor kunnen wij een beroep doen op allerlei fondsen en subsidies. In Nederland en Europa."

“We willen voorkomen dat het een tweedehands theater lijkt.”

Nu de koop definitief is, kunnen de plannen worden uitgewerkt. Een ding is al zeker: het Zuiderstrandtheater zal van binnen nog wel te herkennen zijn, maar van buiten niet. “Het wordt een compleet nieuw gebouw. Wij willen per se voorkomen dat het een tweedehands theater lijkt, dus er komt een totaal andere buitenkant omheen", vertelde de directeur van het Osse theater eerder. "Hoe het eruit gaat zien, weten we nog niet."

Het Zuiderstrandtheater moet op 31 december van dit jaar weg zijn uit Scheveningen. In Oss zijn ze dan nog bezig met de plannen en het ontwerp van het nieuwe theater. In de tussentijd worden de onderdelen van het Haagse theater genummerd en opgeslagen.

Als alles meezit, is de eerste voorstelling in de nieuwe Lievekamp in 2025 te zien.

Het Zuiderstrandtheater in Scheveningen (foto: Omroep West).
Het Zuiderstrandtheater in Scheveningen (foto: Omroep West).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!