Video

Tonnie leidt je rond in zijn verbouwde vliegtuig: 'Het wordt een pareltje'

6 juli 2022 om 20:30 • Aangepast 7 juli 2022 om 09:49
nl
Het was een impulsaankoop als geen andere. Op internet kocht Tonnie Bouman uit Veen een compleet vliegtuig. Na een paar jaar is hij nu echt begonnen met klussen aan het Canadese militaire toestel. “Het is een monsterklus, maar het wordt een pareltje.”
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

“Kijk, dit is nog zand uit Afghanistan”, zegt Tonnie glunderend. Met een borstel poetst hij de binnenkant van het toestel schoon. “Nog maar veertig raampjes te gaan”, grapt hij.

Tonnie weet nu ook waarvoor hij het vliegtuig gaat gebruiken. Hij wil het gaan verhuren als vergaderruimte. In het staartstuk komen bedden en in het dak uitklapbare televisies. In de vloer zijn door glasplaten originele vliegtuigonderdelen te zien. Het hoogtepunt? “De cockpit natuurlijk. Hij is nog bijna volledig werkend. Daar wil iedereen zitten.”

“Papa moet even op zijn telefoon.”

Het was een turbulente operatie. Het was al haast onmogelijk om het gevaarte van 26 meter lang met een spanwijdte van 24 meter op zijn terrein te krijgen. En bij het plaatsen gebeurde iets vreselijks: de vleugels braken af. Inmiddels is het allemaal gerepareerd en staat hij te stralen in de zon.

Voor de kenners: het gaat om een DHC-7 uit Canada. Deze stond al een tijdje stof te vangen op Vliegbasis Eindhoven. Defensie gebruikt het toestel om materieel en militairen naar Afghanistan te vervoeren.

Tijdens het taxiën op de baan raakte de kist beschadigd en hij is daarna niet gerepareerd. En na verloop van tijd was die niet vliegwaardig meer. De Canadese eigenaar haalde de motoren eraf en 'schonk' de kist aan de vliegbasis. Die zette hem vervolgens in de verkoop.

De vleugels braken af (foto: Tonnie Bouman).
De vleugels braken af (foto: Tonnie Bouman).

Tonnie kreeg lucht van het vliegtuig via een veilingsite. “Papa moet even op zijn telefoon”, zei hij tegen zijn kroost tijdens het diner. “Echt impulsief. Ik had niks geregeld voor transport of waar hij moest staan.” En onverwacht had hij het hoogste bod gedaan en zat hij met het vliegtuig opgescheept. "Als ik toen wist hoeveel werk het zou zijn, dan had ik het nooit gedaan."

Tonnie staat in Veen bekend als de man van de bouwmaterialenzaak die soms in is voor vreemde dingen die buiten zijn comfort zone vallen. Zo kocht hij al eens twee helikopters die voor zijn winkel stonden. Met klanten wil hij het vliegtuig gaan gebruiken om eens in een andere omgeving te overleggen.

"Vliegtuigspotters staan hier om de haverklap te filmen."

Ook al staat dit toestel al sinds 2019 op z’n plek, pas afgelopen mei is hij begonnen met de verbouwing van de binnenkant. “We hadden het veel te druk tijdens corona”, zegt de bouwmarkt-eigenaar. Toch is de deadline strak: in de herfst moet het project klaar zijn.

Ondanks alles heeft Tonnie nog altijd geen spijt van zijn impulsaankoop. "Elke dag stoppen hier mensen om foto's te maken. Vliegtuigspotters staan hier om de haverklap te filmen." En zijn zaak staat ook nog eens op de kaart: "Hij is zelfs vanuit de lucht te zien via Google Earth."

Een ontwerpschets van de vergaderruimte (foto: Omroep Brabant).
Een ontwerpschets van de vergaderruimte (foto: Omroep Brabant).
Het enorme toestel (foto: Raymond Merkx).
Het enorme toestel (foto: Raymond Merkx).
Hier komt de vergaderruimte (foto: Omroep Brabant).
Hier komt de vergaderruimte (foto: Omroep Brabant).
De cockpit werkt vrijwel volledig (foto: Omroep Brabant).
De cockpit werkt vrijwel volledig (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!