Video

'Oproep Mark van den Oever om naar Leeuwarden te trekken is opruiing'

8 juli 2022 om 16:57 • Aangepast 11 juli 2022 om 08:54
nl
De oproep deze week van Mark van den Oever om naar Leeuwarden te trekken om een boerenzoon te bevrijden uit een politiecel, laadt de verdenking op zich van opruiing. Dat concludeert hoogleraar Henny Sackers van de Radboud Universiteit na het bekijken van de uitspraken van de voorman van Farmer Defence Force.
Profielfoto van Frits van Otterdijk
Geschreven door

Sackers bekeek het filmpje van Van den Oever op verzoek van Omroep Brabant. Hem viel direct een aantal zaken op. "De oproep om iemand uit een politiecel te bevrijden, trok mijn belangstelling. Daarmee roep je mensen op om een strafbaar feit te plegen. Dat is een openbare orde delict. Daarvoor hoeft justitie geen aangifte van iemand te ontvangen maar kan het zelf direct gaan vervolgen."

"De rechtspraak rondom opruiing heeft een sluimerend bestaan gekend."

De voorman heeft zijn uitspraken gefilmd en op YouTube gezet om zo een groter publiek te bereiken en te mobiliseren. Dat kan strafverzwarend zijn. In de coronaperiode zijn vaker soortgelijke oproepen gedaan om 'in verzet te komen'. Dat heeft volgens Sackers de rechtspraak uit haar slaap gewekt. "Opruiing heeft tot voor kort een sluimerend bestaan gekend binnen de rechtspraak. Door de coronarellen zijn er behoorlijk wat rechtszaken geweest en zijn mensen veroordeeld voor het oproepen tot strafbare feiten, wat valt onder opruiing."

De hoogleraar die zich heeft verdiept in zogeheten 'uitingsdelicten' somt nog andere zaken op die voor het Openbaar Ministerie aanleiding kunnen zijn om te vervolgen. "Het bedreigen van een minister, het aanjagen van vrees en het beledigen van iemand kunnen een reden zijn om een onderzoek te starten."

"Het is gerechtvaardigd om soms een oogje dicht te knijpen."

Dat de uitspraken van Van den Oever (nog) ongemoeid zijn gebleven, kan diverse oorzaken hebben. "Vervolging moet het algemeen belang dienen. Ik kan me voorstellen dat justitie alles al lang in de gaten houdt maar geen olie op het vuur wil gooien in een al verhitte situatie. Het is gerechtvaardigd om dan een oogje dicht te knijpen. Het Openbaar Ministerie heeft nogal wat ruimte om te handelen. Niets doen, de zaak aanhouden of vervolgen met nog veel opties daar tussenin."

Maar dat wil volgens Sackers niet zeggen dat de voorman van Farmers Defence Force er zomaar mee wegkomt. "Zijn oproep om een 16-jarige jongen uit de cel te bevrijden is een eerste oproep. Misschien zegt hij binnenkort nog een keer iets dat strafrechtelijk is te vervolgen. Dan kan het een optelsom worden en strafverzwarend zijn. Dat is gebleken bij de rechtszittingen rondom het coronaprotest."

"Hoe kunnen demonstranten een verdachte vreedzaam uit een politiecel krijgen?"

Hoewel Mark van Den Oever in zijn oproep laat vallen om in Leeuwarden vooral 'vreedzaam' te demonstreren, zal dat weinig indruk maken op een rechter mocht het tot een rechtszaak komen. Sackers: "Hoe kunnen demonstranten een verdachte vreedzaam uit een politiecel krijgen? Dat is een tegenstrijdigheid. Ik denk dat Van den Oever slim genoeg is om te beseffen dat zoiets niet werkt, maar hij schijnt het oprecht te menen."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.