'Leg je werk een kwartier neer voor de boeren', vraagt actiegroep Agractie - Omroep Brabant

'Leg je werk een kwartier neer voor de boeren', vraagt actiegroep Agractie

11 juli om 18:21 • Aangepast 19 juli om 12:31
nl
Boerenactiegroep Agractie roept Nederlanders op om komende vrijdagmiddag een kwartier het werk neer te leggen om zo hun 'solidariteit met de boer' te laten zien. Dit zou om drie uur moeten gebeuren. Als het aan de tegenhanger van Farmers Defence Force ligt, zouden dan ook vijftien minuten lang de kerkklokken of brandweersirenes mogen luiden.
Profielfoto van Hans JanssenProfielfoto van ANP
Geschreven door

De organisatie heeft een actiewebsite gemaakt met daarop ook verschillende andere suggesties. Die gaan van 'maak een selfie met een boerenzakdoek' tot 'hang een omgekeerde Nederlandse vlag halfstok'.

Agractie spreekt van een 'wanhoopsoffensief van boeren die strijden voor hun bestaansrecht'. Boeren voeren al weken actie tegen het stikstofbeleid van het kabinet, dat volgens hen bedrijven hard zal raken.

'Laat je solidariteit en horen zien'
"Nederland staat in brand", zegt voorzitter Bart Kemp van Agractie Nederland. Daarom pleit de actiegroep voor een 'standstill' van vijftien minuten. "Laat je solidariteit zien en horen."

Het kabinet wil de hoeveelheid ammoniak en stikstofoxiden die in de natuur terechtkomen de komende jaren sterk verminderen. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) maakte de doelen voor het platteland, die waarschijnlijk vooral grote gevolgen hebben voor de veehouderij, onlangs bekend. Maatregelen voor andere sectoren, zoals verkeer en industrie, zijn nog niet opgesteld. Daar zegt het kabinet begin volgend jaar mee te komen.

'Opgeofferd voor andere belangen'
"We worden opgeofferd voor de belangen van industrie, bouw en luchtvaart", is een van de klachten van Agractie. De stikstofnormen van het kabinet noemt de organisatie onhaalbaar. Ook voelen de aangesloten boeren zich niet gehoord door Den Haag.

LEES OOK: Slapeloze nachten van jonge boeren doet stikstofgedeputeerde pijn

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.