Jasper knutselde urenlang op elke seconde voor de animatiefilm 'Knor'

15 juli 2022 om 14:01 • Aangepast 17 juli 2022 om 12:25
nl
Urenlang geconcentreerd werken op één seconde film. Animator Jasper Kuipers uit Breda vindt dat het mooiste wat er is. Hij werkte drie jaar lang aan de stop-motion-film 'Knor', die deze week in première ging. De recensenten bejubelen de film, die al verkocht is aan 15 landen. Jasper Kuipers vertelt zondag in de talkshow KRAAK van Omroep Brabant hoe hij dat doet: leven brengen in poppetjes door ze millimeter voor millimeter te verplaatsen.
Profielfoto van Arjo Kraak
Geschreven door

Want dat is 'stop-motion', een animatietechniek die al zo oud is als de film zelf, maar die nu vrijwel verdrongen is door animatie met de computer. Regisseur Mascha Halberstad en Jasper Kuipers vonden elkaar in de liefde voor het pure handwerk.

Alles in de film wordt met echte materialen gemaakt. Eindeloos knutselen, en dan moeten de opnamen nog beginnen. Beeldje voor beeldje worden de scenes gemaakt. En als je die plaatjes achter elkaar afspeelt, dan gebeurt er iets wat Jasper zelf ook nog steeds als 'magisch' ervaart. De levenloze poppen zijn bezield, ze hebben emoties, je vergeet dat je naar poppen kijkt.

En zo hebben ze de afgelopen jaren in een garage in Arnhem gewerkt aan de eerste lange Nederlandse stop-motion-film: 70 minuten duurt de film 'Knor', naar het boek 'De wraak van Knor' van Tosca Menten. Het gaat over een meisje dat een varkentje krijgt van haar opa. Maar die opa is ook slager en die heeft andere bedoelingen met het varkentje. Dagblad NRC noemt het een 'volwassen kinderfilm', en de Volkskrant schrijft: 'Aan elk detail is te merken dat de film met liefde is gemaakt'.

En die 'liefde' zorgt er voor dat in Arnhem alweer gewerkt wordt aan een nieuwe stop-motion film. Een zogeheten prequel van 'Knor', een verhaal dat gaat over de opa, maar dan 25 jaar eerder.

Verder in KRAAK
De nieuwe burgemeester Paul Rüpp van de nieuwe gemeente Maashorst die bestaat uit onder meer Uden, Zeeland en Schaijk. Zijn gemeente heeft een noodopvang voor asielzoekers. Op zijn initiatief mogen de vluchtelingen wat langer blijven.

En met Robert van Willigenburg gaat het over de Brabantse wielergeschiedenis. Van alle wielerbanen die er in Nederland lagen, lag de helft in Brabant. Van Willigenburg zocht ze allemaal op voor zijn boek 'Hier lag ooit een wielerbaan'.

KRAAK wordt elke zondag om 12.00 uur live uitgezonden op Omroep Brabant en daarna herhaald. Ook is het programma online terug te kijken.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!