Gezocht én gevonden: havenmeesters voor pittoresk jachthaventje aan de Maas

17 juli 2022 om 19:00 • Aangepast 18 juli 2022 om 22:55
nl
Na een intensieve zoektocht is het gelukt: jachthaven ’t Stukske in Waalwijk heeft voor het resterende deel van de zomer twee koppels gevonden, die de taak van de havenmeesters Jozef en Crista toch kunnen overnemen. “Na een oproep op de app en website van Omroep Brabant, dat we enorm omhoog zaten, heeft zich een Brabants en Belgisch koppel aangemeld”, vertelt Crista Klerx. “We zijn heel blij dat zij voor de rest van de zomer onze taak van havenmeester op zich willen nemen. Ons jachthaventje kan open blijven.”
Profielfoto van Rob Bartol
Geschreven door
Rob Bartol

Het was begin mei min of meer een noodkreet, de kleine en pittoreske jachthaven ’t Stukse aan de Bergsche Maas zocht een beheerdersechtpaar voor het tweede gedeelte van de zomer. “De eerste drie maanden van het seizoen hebben mijn man Jozef en ik zoals altijd de taak van havenmeester op ons genomen, maar voor het tweede gedeelte van de zomer was er niemand te vinden”, aldus Crista Klerx. “Na ons verhaal op Omroep Brabant was het wel raak, vanuit Portugal reageerden onder meer Gerard en Thea Vermeulen die met hun camper als nomaden door Europa trekken.”

"We hebben gereageerd, we waren welkom."

“Ik heb op mijn telefoon de app van Omroep Brabant staan”, vertelt Theo, die oorspronkelijk afkomstig is uit Halsteren. “Ik las het verhaal over de zoektocht naar een havenmeesters-koppel toen we met de camper in Portugal waren. We hebben gereageerd, we waren welkom en zijn met de camper ‘spoorslags’ teruggereden naar Nederland. Inmiddels hebben we de eerste week als havenmeesters er al opzitten. Het bevalt heel goed en de leden zijn ook heel blij dat zich weer nieuwe mensen hebben aangemeld.”

Crista en Jozef kunnen met een gerust hart op vakantie.
Crista en Jozef kunnen met een gerust hart op vakantie.

“Je verblijft hier wel 24 uur per dag en zeven dagen per week en een vet salaris is er niet bij”, vertelde Crista Klerx nog in het voorjaar. “Het is vrijwilligerswerk tegen een geringe vergoeding voor onze vereniging. Het is hier vooral gemoedelijk, kleinschalig en ons kent ons. Het is Brabants."

“We draaien pas een weekje, dus dat weten we nog niet."

Traditiegetrouw zijn het havenmeesters-koppel Jozef en Crista nu al van plan om de eerste maanden van het nieuwe seizoen (2023), de taak van havenmeesters op zich te nemen. Gerard Vermeulen kan daar echter nog geen zinnig woord over zeggen. “We draaien pas een weekje, dus dat weten we nog niet. Daar kunnen we nog geen uitlatingen over doen.”

Jachthaven 't Stukske.
Jachthaven 't Stukske.

Nu Jozef en Crista de werkzaamheden en toezicht in het kleine jachthaventje met een gerust hart hebben kunnen overlaten aan Gerard en Thea, gaan ze zelf ook op vakantie. Alhoewel: Crista gaat fietsend op pad met een vriendin.

"Het startpunt is het Plateau van Langres in Frankrijk."

“We gaan een fietstocht maken langs de Maas. Het startpunt is het Plateau van Langres in Frankrijk, waar de Maas ontspringt. Vandaar fietsen we helemaal naar Hoek van Holland, maar Jozef brengt ons met de auto eerst weg naar Frankrijk.” Crista ‘de fietsende havenmeester’, denkt zo’n drie weken nodig te hebben om de circa 1200 kilometer tot aan Hoek van Holland af te leggen. “We fietsen iets meer dan de gebruikelijke afstand omdat we links en rechts ook wel eens van de route afwijken.”

LEES OOK: Gezocht: havenmeester(s) voor deze jachthaven aan de Maas

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!