Bomen en bushokjes rijden de stad uit, want de Tilburgse Kermis komt eraan

19 juli 2022 om 18:00 • Aangepast 20 juli 2022 om 10:24
nl
Het centrum van Tilburg verandert vanaf dinsdag van een binnenstad met auto’s, bomen, fietsenrekken en bushokjes in een stad vol kermisattracties. De kermis komt eraan en dus moet er van alles uit het straatbeeld verdwijnen.
Profielfoto van Tom van den Oetelaar
Geschreven door

Stipt om twaalf uur ’s middags gaan de doorgaande wegen door het centrum dicht. Zeker twee weken maakt de kermis de dienst uit. En dus moet er van alles worden aangepast.

Aan de Spoorlaan verdwijnen stoplichten en verkeersborden. Even verderop aan de Heuvelring verdwijnt een bushokje. Het is een van de vier bushokjes die plaats moeten maken voor attracties.

"Bij bouw bushokjes hielden we rekening met de kermis."

Dat lijkt een grotere klus dan het is: “Deze bushalte kan gemakkelijk gedemonteerd worden. Bij de bouw is rekening gehouden met de Tilburgse Kermis”, legt Paul van der Putten van Van den Bersselaar Constructie uit. “Als het bushokje weg is, wordt de stalen bekisting gevuld met betonblokken, zodat de straat in één keer weer netjes is.”

Even later vliegt het bushokje door de lucht, op de vrachtwagen: voor twee weken de stad uit. “En als de kermis klaar is, gaat het in omgekeerde volgorde. Dan hijsen we de betonblokken eruit en kan het bushokje meteen erin geplaatst worden.”

“Winkeliers komen lekker koud drinken brengen.”

Even verderop trekt Tonnie een verkeersbord uit de straat. Met zo’n zeventig collega’s is hij sinds zeven uur ‘s ochtends bezig: “Het gaat. De winkeliers zorgen goed voor ons, af en toe komen ze lekker koud drinken brengen. Zo zorgen ze ervoor dat we het volhouden.” Want dat het weer gaat lukken, staat voor Tonnie vast: “We hebben geen corona, dus gewoon vól ervoor gaan”, roept hij enthousiast.

Aan de Spoorlaan komen rond twee uur 's middags de eerste kermisattracties al aan. En dus zitten ook de allereerste kijkers naar de opbouw al klaar.

“Ja, ‘t gà weer beginnen. Volle bak, hè?!”, klinkt het in onvervalst Tilburgs. In zijn scootmobiel zit een man eerste rang in de schaduw. Nu is er nog maar een man of vijf, maar dat gaat snel veranderen: “Direct zijn we met een hele club bij elkaar. Het zijn elk jaar dezelfde. De oudjes, zeggen ze dan”, lacht hij. “Hier geniet ik wel van. Op de kermis zie je me niet, alleen bij de opbouw. En bij het afbreken.”

Maar zo ver is het nog lang niet. De Tilburgse Kermis start vrijdag. De officiële opening is om zeven uur ’s avonds, maar om drie uur ’s middags gaat het al los. En Omroep Brabant is daar natuurlijk bij.

Kijk naar 't Kermis Buske op Omroep Brabant

Ook ’t Brabants Buske is volgende week op de Tilburgse Kermis. Het team gaat op zoek naar mooie kermisverhalen en herinneringen van Brabanders. Heb je een tip of mooi verhaal, stuur een berichtje naar de Facebookpagina van ‘t Brabants Buske en stuur ze op pad.

't Kermis Buske zie je elke dag vanaf 17.40 uur (daarna ieder uur herhaald) van maandag 25 juli tot en met vrijdag 30 juli op Omroep Brabant tv en online.

Tilburgs bushokje moet voor twee weken wijken voor de kermis (foto: Tom van den Oetelaar).
Tilburgs bushokje moet voor twee weken wijken voor de kermis (foto: Tom van den Oetelaar).
Tonnie werkt in de brandende zon om Tilburg gereed te maken voor de kermis (foto: Tom van den Oetelaar).
Tonnie werkt in de brandende zon om Tilburg gereed te maken voor de kermis (foto: Tom van den Oetelaar).
Tilburgse verkeersborden maken plaats voor kermisattracties (foto: Omroep Brabant).
Tilburgse verkeersborden maken plaats voor kermisattracties (foto: Omroep Brabant).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!