Vierdaagsewandelaars eindelijk onderweg: 'Warmste start ooit'

20 juli 2022 om 07:24 • Aangepast 21 juli 2022 om 10:10
nl
Een dag later dan gepland vanwege de hitte is woensdagochtend om vier uur de 104e Vierdaagse van Nijmegen van start gegaan. Woensdag staat voor de wandelaars, onder wie duizenden Brabanders, de Dag van Wijchen op het programma.
Profielfoto van ANP / Sandra Kagie
Geschreven door
ANP / Sandra Kagie

Een van de Brabanders aan de start is de Tilburgse wethouder Esmah Lahlah. Ze is net twintig minuten onderweg wanneer ze in het programma Wakker! op Omroep Brabant radio enthousiast vertelt over de fantastische sfeer onderweg en de vele mensen langs de kant. "Ik hoop dat het zo blijft", zegt ze.

Natuurlijk vindt ze het jammer dat het dit jaar geen Vierdaagse, maar een Driedaagse is. Ze begrijpt het besluit van de organisatie om de eerste dag te schrappen echter zonder meer. "Steeds als ik nu Nijmeegse Driedaagse hoor, doet het echter een klein beetje pijn", vertelt ze ook.

'Een uitdaging'
Deze woensdag wordt de tocht voor de deelnemers volgens het weeradviesteam van de Vierdaagse 'een uitdaging', want het kwik loopt op naar rond de 30 graden. Dit met een hoge luchtvochtigheid. Volgens weerman Wouter van Bernebeek beleefde de Vierdaagse sowieso de warmste start ooit. "Bijna tropisch in het holst van de nacht", zo schrijft hij op Twitter.

Wachten op privacy instellingen...

De Dag van Wijchen, traditioneel de tweede loopdag, zorgt steevast voor de meeste uitvallers, maar 'alles is nu anders', zegt een woordvoerder van het Rode Kruis. "Dit is nu de eerste loopdag. In andere jaren vallen op de tweede dag wandelaars uit die al met moeite de eerste dag hebben gehaald."

Gezien de weersverwachting houdt het Rode Kruis wel rekening met veel behandelingen onderweg. Lahlah ziet overigens het meest op tegen de dag van morgen wanneer onder meer de beruchte Zevenheuvelenweg op het programma staat. Dat stuk heeft ze dan ook extra geoefend.

Minder dan 40.000 deelnemers
De Vierdaagselopers werden woensdagochtend direct na de start uitgezwaaid door honderden feestgangers, die voor de Vierdaagsefeesten naar de stad waren gekomen. In de afgelopen dagen haalden 38.455 lopers hun startbewijs op, maar het Vierdaagsebestuur weet uit ervaring dat die niet allemaal aan de tocht beginnen.

Foto: ANP / Rob Engelaar.
Foto: ANP / Rob Engelaar.

Het is al vele jaren niet voorgekomen dat er minder dan veertigduizend wandelaars aan het evenement begonnen. Het lagere aantal inschrijvingen heeft vermoedelijk te maken met voorzichtigheid vanwege corona. De afgelopen twee jaar was er vanwege corona helemaal geen Vierdaagse. Dit jaar werd de eerste dag vanwege de extreme temperaturen dus geschrapt.

LEES OOK: Geen Vierdaagse, maar een Driedaagse: wandelaars starten pas woensdag

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!