Gaswinning: 'Liever niet en anders alleen met veel strengere eisen'

21 juli 2022 om 17:36 • Aangepast 23 juli 2022 om 17:52
nl
Gas winnen bij Kaatsheuvel mag niet doorgaan onder de huidige omstandigheden. Dit vinden de provincie, het waterschap Brabantse Delta en de gemeenten Loon op Zand en Waalwijk. Ze hebben bezwaar aangetekend tegen de plannen van Vermilion Energy om er tot 2033 door te kunnen gaan met het winnen van schaliegas. Het liefst willen ze helemaal geen gaswinning in het gebied.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Dit gebeurt nu al in een gebied dat beschermd moet worden, omdat er grondwater wordt gewonnen. De overheden vinden al jaren dat gaswinning in onze provincie helemaal niet zou moeten worden toegestaan.

'Strengere maatregelen'
Mocht het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) de vergunning definitief willen verlengen, dan moeten er volgens de Brabantse overheden strengere beschermingsmaatregelen komen. Die moeten de winning en kwaliteit van drinkwater in dit gebied garanderen.

Ook verlangen ze in dat geval van Vermilion dat er een potje komt voor plaatselijke duurzaamheidsprojecten. Het geld hiervoor zou moeten komen van de opbrengsten uit de gaswinning. Hiermee kunnen huizen worden geïsoleerd zodat die minder aardgas nodig hebben voor de verwarming.

'Tegen alle regels'
Dit zijn de belangrijkste bezwaren die vanuit de provincie zijn ingediend tegen het besluit van het Ministerie van EZK om voorlopig in te stemmen met de plannen van Vermilion. “Als dit zou gaan om een aanvraag voor een nieuw gasveld, dan zou het er nooit komen,” reageert provinciebestuurder Anne-Marie Spierings (Energie).

Volgens haar staan nationale en provinciale regels niet toe dat er geboord wordt naar gas in een grondwaterbeschermingsgebied. “Aardgas is een schaarse grondstof, maar dit geldt ook voor schoon drinkwater.”

Wethouder Louis Laros van de gemeente Loon op Zand maakt zich op zijn beurt zorgen over de gevolgen van gaswinning voor onder meer het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen.

LEES OOK: Gaswinning in Waalwijk en omgeving mag tot 2026 doorgaan, Raad van State verwerpt bezwaren

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.