Zeldzame hoppen broeden zeker twee kuikentjes uit

21 juli 2022 om 16:45 • Aangepast 22 juli 2022 om 16:41
nl
Een paartje hoppen heeft in het beschermde natuurgebied Leenderbos, niet ver van Eindhoven, zeker twee jongen uitgebroed. Volgens de provincie is dat uniek. Het is pas het vijfde hopnest in Nederland in bijna vijftig jaar.
Profielfoto van Bert van Doorn
Geschreven door

Het is het derde jaar op rij dat er een succesvol broednest wordt gevonden. De provincie en Staatsbosbeheer hopen dat de hoppen zich nu weer echt gaan vestigen in het zuiden van Nederland.

Vorig jaar werden in het Leenderbos op meerdere plaatsen al zingende hoppen gehoord. Boswachter Bjorn Alards zag dit jaar voor het eerst een hoppaartje in het uitgestrekte bosgebied. Zo'n anderhalve maand later ontdekte hij het nest van het koppel en de week daarop vlogen de jonge hoppen uit.

"Zou jaarlijks terugkerende broedvogel kunnen worden."

"Dit is het vijfde gedocumenteerde broedgeval van hoppen in Nederland sinds 1974", meldt de provincie donderdag. "Na eerdere succesvolle broedgevallen in 1995, 2012, 2020 en 2021 is het nu in 2022 ook raak. Als je de opmars van de hop bij onze zuiderburen bekijkt, zou de hop zomaar een jaarlijks terugkerende broedvogel kunnen worden."

Het Leenderbos vormt samen met Groote Heide en De Plateaux een Natura 2000-gebied, waar veel wordt gedaan om de rust voor vogels te garanderen.

LEES OOK: Zeldzame hop broedt eieren uit in het Leenderbos: 'Niemand mocht het weten'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!