Video

Buren hoorden klap voor explosie winkel Helmond: 'We zagen een steekvlam'

25 juli 2022 om 09:55 • Aangepast 26 juli 2022 om 10:26
nl
De buren van de verwoeste Vanalleswa-winkel in Helmond werden zondagnacht rond halfvier wakker van harde klappen. "We hoorden hoe er met een steen een ruit werd ingeslagen. Toen we naar buiten keken, zagen we twee mensen in donkere kleren."

De ravage bij Vanalleswa, een outletzaak, is bij daglicht goed te zien. De pui van de zaak is bij de explosie weggeblazen. De buren denken dat er een explosief bij de winkel naar binnen is gegooid. "Daarna zagen we een steekvlam en hoorden we een heel harde klap."

Waarom de winkel doelwit is, is hen een raadsel. "We begrijpen er niets van. Dit is gewoon een kledingwinkel, er is niets te halen."

"Dit had ook heel anders kunnen aflopen."

Bij de explosie raakte niemand gewond. "Maar dit had ook heel anders kunnen aflopen", benadrukt een politiewoordvoerder.

Wel ontstond er brand. De appartementen boven de winkel werden door de brandweer ontruimd. Volgens de politie ging het om zo'n tien bewoners. De meesten van hen konden al vrij snel terug naar huis. Alleen niet de bewoners van het appartement pal boven Vanalleswa. Dit huis liep rookschade op. Daarom zijn deze bewoners door de gemeente Helmond ergens anders ondergebracht.

"Dit is wel even schrikken."

Rob Haver heeft een kledingzaak tegenover Vanalleswa. Ook hij staat te kijken van de ravage. "Dit is wel even schrikken", stamelt hij. "Het was een mooi pand. Ik meen dat Vanalleswa hier nu twee jaar in zit. Eerder zat daar de Wereldwinkel. Echt hartstikke zonde."

Maandagochtend zijn er zwarte schermen voor de winkel van Vanalleswa gezet. Er lijkt niets uit de winkel te zijn weggenomen. Volgens mensen in de buurt was er een opheffingsuitverkoop.

"Getuigen of mensen met camerabeelden, meld je."

De omgeving van de winkel is afgezet. Winkels naast Vanalleswa lijken bij de explosie geen schade te hebben opgelopen. Alleen is een parasol verwoest. Of deze winkels in de loop van de dag wel open kunnen gaan, wordt nog bekeken.

Mensen die informatie hebben over de ontploffing wordt gevraagd zich te melden. Ook als je camerabeelden hebt waarop mogelijk iets te zien is, wordt gevraagd die met de politie te delen.

LEES OOK: Explosie verwoest pui van winkel in Helmond, appartementen ontruimd

Rond vijf uur was de situatie aan de Helmondse Ameidestraat onder controle (foto: Harrie Grijseels/SQ Vision).
Rond vijf uur was de situatie aan de Helmondse Ameidestraat onder controle (foto: Harrie Grijseels/SQ Vision).
Explosie verwoest pui van winkel in Helmond, appartementen ontruimd
Explosie verwoest pui van winkel in Helmond, appartementen ontruimd

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!