Ontwerper Dirk ziet zijn wielershirt wekenlang in de Tour: 'Iconisch!'

25 juli 2022 om 16:53 • Aangepast 26 juli 2022 om 11:27
nl
Hét Tourshirt voor wielerteam Jumbo-Visma ontwerpen, was voor Dirk van Gaal (40) al een droom. Maar de wielrenners tijdens de Tour de France er daadwerkelijk mee zien fietsen? Dat maakte het plaatje helemaal compleet voor de wielerfanaat uit Heeze. "Het was fantastisch."
Profielfoto van Suzan van Loenen
Geschreven door

Dirk deelt zijn grote liefde voor wielrennen met zijn vader van 70. Daarom nam Dirk hem de eerste week van de Tour mee naar Frankrijk. "Hij was apetrots op mij", vertelt Dirk. "Dat we daar met elkaar keken naar het shirt dat ik ontworpen heb, bracht alles mooi samen."

Hij baseerde zijn ontwerp op twaalf schilderijen van Hollandse meesters. Zo liet hij het kleurgebruik van Rembrandt en de penseelstreken van Van Gogh erin terugkomen. Het doel? De Tour de France van 2022 moest voor de wielerploeg een heus 'meesterwerk' worden.

"Als het team de hele Tour een beetje achteraan had gebungeld, was het minder leuk geweest."

Die missie slaagde: het team van Jumbo-Visma deed het uitstekend in de Tour. Zo was de eindzege voor Jonas Vingegaard. Hoewel die veel in het geel reed, was Dirks shirt regelmatig prominent te zien bij de andere topwielrenners. "Als het team de hele Tour een beetje achteraan had gebungeld, was het minder leuk geweest. De goede resultaten maakten het shirt echt iconisch."

Zijn telefoon stond de afgelopen dagen dan ook niet stil. "Ik kreeg iedere dag wel berichtjes van bekenden. Dan stuurden ze: dat shirt helpt vast en zeker." Die berichten las Dirk met enig voorbehoud. "Mijn ontwerp vormde een onderdeel in een heel concept van een reclamebureau. Uiteindelijk was ik daarin maar een heel klein deeltje."

"Dit jaar voelde de Tour de France kijken wel anders."

Toch kijkt de ontwerper uit Heeze met trots terug op de Tour de France. "Andere jaren volgde ik ook wel etappes van de Tour. Maar dit jaar voelde het wel anders. Dat ik mijn eigen ontwerp zo vaak voorbij zag komen, was heel speciaal."

Het ontwerp van Dirk was ook te zien op de auto's van de wielerploeg (foto: Dirk van Gaal).
Het ontwerp van Dirk was ook te zien op de auto's van de wielerploeg (foto: Dirk van Gaal).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!