Opvang asielzoekers in Heeze: 'Hier komen geen raddraaiers'

25 juli 2022 om 21:26 • Aangepast 26 juli 2022 om 21:15
nl
De tijdelijke opvang van honderd asielzoekers naar een sporthal in Heeze zorgde de afgelopen dagen voor wat onrust in het dorp. Aan wethouder Jan de Bruijn van de gemeente Heeze-Leende maandagavond de taak om die onrust wat weg te nemen tijdens een informatiebijeenkomst die werd georganiseerd. “Er is een heel klein groepje dat er heel veel moeite mee heeft en zal blijven houden. Aan ons de taak om iedereen de komende tijd bij de opvang te betrekken.”
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Een deel van Heeze werd vorige week donderdag verrast toen bekend werd dat ook de gemeente Heeze-Leende vluchtelingen van de overvolle opvang in het Groningse Ter Apel gaat opnemen. “Ik heb de mensen die er vanavond bij waren proberen uit te leggen dat dit echt niet anders kon. Ik snap dat niet iedereen helemaal tevreden is, maar er is sprake van een crisissituatie”, vertelt De Bruijn, die de avond voorzat als loco-burgemeester.

De bijeenkomst was in De Pompenmaker, de sporthal waar de honderd vluchtelingen drie weken zullen verblijven. De eerste groep wordt woensdag 3 augustus verwacht. De gemeente Heeze-Leende maakt bij de inrichting van de sporthal gebruik van bedden en ander materiaal, die nu nog in Waalre worden gebruikt.

Dit spandoek laat zien dat niet iedereen in Heeze de asielzoekers welkom heet. Het doek hing er afgelopen weekend, maar werd daarna weggehaald (foto: Imke van de Laar).
Dit spandoek laat zien dat niet iedereen in Heeze de asielzoekers welkom heet. Het doek hing er afgelopen weekend, maar werd daarna weggehaald (foto: Imke van de Laar).

'Hopelijk meer vrijwilligers'
De Bruijn hoopt dat de gemeente dan op veel vrijwilligers kan rekenen. “Vanavond hebben zich al tien mensen hiervoor gemeld. Het zou fijn zijn als deze houding zich als een olievlek over het dorp gaat verspreiden.”

Inwoners hebben niets te vrezen van de asielzoekers die in Heeze worden ondergebracht, zegt de wethouder. Hij vindt het jammer dat de tegenstanders zich laten beïnvloeden door het gedrag van een deel van de asielzoekers die ondergebracht worden in het naburige Budel. “In Heeze komen andere mensen, zij zijn blij dat ze in ons land mogen en kunnen verblijven. Dit zijn geen raddraaiers."

Tijdens de bijeenkomst kon informatie worden ingewonnen bij de gemeente, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, Vluchtelingenwerk en de Veiligheidsregio. Er kwamen zeker 150 mensen op af, veel meer dan bij vergelijkbare bijeenkomsten die eerder in Zuidoost-Brabant werden gehouden.

Eén van de mensen die bij de bijeenkomst waren, vond het jammer dat niet op alle vragen antwoord kon worden gegeven. Ook vindt ze het vreemd dat er vrijwilligers worden gevraagd om ingezet te worden bij de dagbesteding van vluchtelingen. "Daar zijn toch andere instanties voor? Maar verder geloof ik wel dat het goed komt."

LEES OOK: Onrust in Heeze door tijdelijke komst 100 asielzoekers: 'Dit wordt chaos'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!