Femke Gerritse gaat voor bolletjestrui en haar vader kliedert de weg vol

26 juli 2022 om 13:00 • Aangepast 27 juli 2022 om 09:43
nl
Femke Gerritse aast deze dinsdag op de bolletjestrui in de Tour de France voor vrouwen. De 21-jarige renster uit Rosmalen maakt haar debuut in deze wielerronde, maar is ambitieus. Haar vader en moeder staan langs het parcours om haar aan te moedigen, zoals zo vaak.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"We hebben hier eigenlijk speciaal een camper voor aangeschaft", vertelt vader Frank vanuit Épernay, waar de derde etappe van de Tour de France Femme dinsdagmiddag eindigt.

"Om zo wat makkelijker achter de koers aan te kunnen rijden. We proberen dit heel veel te doen, maar het lukt niet altijd. We hebben tenslotte allebei ons werk en we hebben ook een zoon. Die verdient natuurlijk ook aandacht. Maar we proberen wel zoveel mogelijk met Femke mee te gaan, ja."

"Op deze Tour van Femke hebben we onze vakantie afgestemd."

Dat ze de eerste Tour de France van hun dochter zouden bijwonen, was een zekerheidje. "Daar hebben we echt onze vakantie op afgestemd", vertelt Frank. "Het was natuurlijk wel even afwachten of ze geselecteerd zou worden en of haar ploeg Parkhotel uitgenodigd zou worden, maar dat is allemaal gebeurd. Eigenlijk perfect, zeg maar."

De etappe van dinsdagmiddag start in Reims en is, in tegenstelling tot de eerste twee etappes, heuvelachtig. De rensters moeten onder meer de Côte de Mutigny bedwingen, een ultrasteil heuveltje van negenhonderd meter met een stijgingspercentage van 12,1 procent. En de Mont Bernon met een stijgingspercentage van 4,6 procent. "Dat is heel leuk voor mij", liet Femke voor aanvang van de Tour al weten.

"De etappe van dinsdag en woensdag heeft ze op haar lijstje staan."

"Ja, er komen nou twee etappes aan die ze echt op haar lijstje heeft staan", knikt Frank. "Tijdens de behoorlijk hectische wedstrijd van maandag heeft ze wel wat achterstand in tijd opgelopen, maar heeft ze wel punten voor het bergklassement verzameld. Deze middag probeert ze de eerste colletjes weer punten te pakken en dan maar hopen dat ze op de laatste col ook nog wat kan meepikken. Dat is even afwachten."

Op dit moment draagt teamgenote Femke Markus de bolletjestrui. Zij heeft evenveel punten als Gerritse, maar kwam maandag eerder over de finish dan de Rosmalense debutante. Bij een goede prestatie deze middag zou Gerritse de bolletjestrui zomaar kunnen overnemen. Dat zou een droom zijn. "Maar wij vinden het al een hele prestatie dat ze meedoet, als een van de jongeren."

"Ik werd al de Rembrandt van het team genoemd."

Frank en zijn vrouw hebben besloten om deze derde etappe plaats te nemen op de laatste berg. "De finish is in het centrum van Épernay en daar ligt een col waar behoorlijk geklommen moet worden. Daar willen we zoveel mogelijk van meekrijgen."

Is Frank dan een typische wielerfan die aanmoedigingen op het wegdek verft? "Ja, ik ben heel erg gek daarin", lacht hij. "Hier achterin de camper ligt een aantal verfrollers. We hebben de afgelopen jaren al op verschillende plekken de nodige namen en dingen geschilderd. Dit is begonnen op het WK in Oostenrijk, bij de junioren. Toen hebben we de halve weg vol gekliederd. Tijdens de voorbije Luik-Bastenaken-Luik hebben we op de een of andere col heel groot 'Go Femke!' geschilderd. Nu zijn we dit ook van plan. We moeten alleen nog even verf op de kop zien te tikken." Stralend: "Ik werd door iemand al de Rembrandt van het team genoemd."

LEES OOK: Marianne Vos streed jaren voor Tour de France die nu eindelijk begint

Frank Gerritse 'kliedert' de weg vol voor zijn dochter (foto: Frank Gerritse).
Frank Gerritse 'kliedert' de weg vol voor zijn dochter (foto: Frank Gerritse).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!