Vuurwerkverbod is kansloos volgens handelaar: 'Maakt het alleen maar erger'

26 juli 2022 om 19:00 • Aangepast 27 juli 2022 om 10:01
nl
Hij heeft alle discussies over een vuurwerkverbod al eens meegemaakt. Vuurwerkhandelaar Jan de Wit (63) die al meer dan 35 jaar vuurwerk verkoopt in Eindhoven en Helmond, zegt het aangekondigde vuurwerkverbod van de gemeente Eindhoven niet serieus te nemen: "Het is kansloos".
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

'Op weg naar een zo vuurwerkvrij mogelijk Eindhoven.' Dat is de ambitie van de gemeente Eindhoven. Maar vuurwerkhandelaar Jan de Wit gaat in december gewoon weer vuurwerk verkopen. De verkoop wordt immers niet verboden.

Plannen van GroenLinks en de Partij voor de Dieren voor een landelijk vuurwerkverbod zijn onlangs in de Tweede Kamer gesneuveld.

Dat Eindhoven het afsteken van vuurwerk aan banden wil leggen, is volgens Jan de Wit vooral symboolpolitiek. De afgelopen coronajaren, toen er ook geen vuurwerk mocht worden afgestoken, bleek dat zo'n verbod totaal niet valt te handhaven. Er werd volop geknald op straat, ondanks dat verbod. Dat zal nu niet anders zijn, denkt de handelaar.

"Veel jongere ondernemers zijn er al mee gestopt."

Leuk is de handel in vuurwerk door alle onzekerheid en discussies al lang niet meer, volgens De Wit. "Op mijn leeftijd denk ik, het zal mijn tijd wel duren, maar veel jongere ondernemers zijn er al mee gestopt." Onder meer in Someren, Helmond en Eindhoven gooiden handelaren het bijltje er al bij neer.

Het zijn vooral mannen van onder de dertig die vuurwerk kopen, zegt de Wit. Omdat in Nederland alleen nog siervuurwerk verkocht mag worden, zie je al dat ze uitwijken naar België en Duitsland om zwaarder knalvuurwerk te halen.

"Een verbod om vuurwerk af te steken, zal niets veranderen."

Jan de Wit denkt dat Eindhoven met een verbod het tegenovergestelde bereikt van wat ze wil: "Door een verbod zal er nog meer illegaal zwaar vuurwerk worden aangeschaft en zal het alleen maar harder gaan knallen in de stad".

De Wit verkoopt nu tijdelijk tuinmeubelen: "Kom in december nog maar eens terug, dan staat het hier tot buiten rijen dik, om vuurwerk te komen kopen. Daar zal een verbod om het af te steken niets aan veranderen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!