Tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers: Budel ziet het niet zitten

27 juli 2022 om 10:18 • Aangepast 28 juli 2022 om 10:43
nl
Dagelijks zijn beelden te zien van asielzoekers in Ter Apel die in de buitenlucht of op de grond moeten slapen. Het kabinet is daarom van plan om in Budel een tweede aanmeldcentrum te vestigen. Dat is tegen het zere been van burgemeester Roland van Kessel. "Met de huidige opvang van 1500 asielzoekers dragen we al een flinke steen bij aan de oplossing van het probleem", zei hij in het tv-programma Op1.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Van Kessel was samen met collega-burgemeester Theo Weterings te gast in het programma om te praten over de problemen in de opvang van asielzoekers. Weterings sprak namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Het verzoek voor een tweede aanmeldcentrum voor asielzoekers kwam onlangs van de veiligheidsregio in Groningen. Daarbij werd ook het azc in Budel als mogelijkheid genoemd. Een keuze die Van Kessel wel begrijpt, maar niet reëel vindt. "Wij vangen al zo’n 1500 asielzoekers op. Daarmee dragen we al een flink steentje bij aan het oplossen van het opvangprobleem."

"Te veel kleine gemeenten dragen de last van de asielopvang."

Van Kessel vindt dat de koek onevenredig wordt verdeeld. “Te veel kleine gemeenten dragen de last van de asielopvang. We moeten dat veel beter verdelen over het land.” Van Kessel wijst er ook op dat de overheid in gebreke is gebleven. “Er zouden vier opvanglocaties in het land bijkomen en een speciale opvang voor veiligelanders. Dat is niet gelukt. Erg teleurstellend.”

"Er is een grens: inwoners voelen zich niet meer veilig."

Volgens Van Kessel is de grens bereikt. "Het gaat om opvang van mensen. Daar zit wat ons betreft een maximum aan. Budel heeft een geschiedenis met de opvang van vluchtelingen. De laatste tijd is de populatie vluchtelingen veranderd. Er is veel meer overlast gekomen. Ik vraag het kabinet om maatregelen te nemen om deze overlast terug te dringen. Het kan niet zo zijn dat de inwoners van de gemeente Cranendonck zich niet meer veilig voelen."

Ook volgens Theo Weterings, binnen VNG verantwoordelijk voor asiel en integratie, moet de koek beter worden verdeeld. "Ik ben er voorstander van dat gemeentes op dit gebied zoveel mogelijk zelf regelen, maar als het niet anders kan moet er maar een wet komen die het regelt."

Weterings vindt dat de overheid strenger moet optreden tegen de zogenoemde veiligelanders. "Ze hebben de mogelijkheid om lange tijd in ons land te blijven, terwijl ze weten dat ze uiteindelijk toch terug moeten. Daardoor is er geen plek voor mensen die echt opvang nodig hebben, bijvoorbeeld mensen uit Oekraïne."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.