Draai van de Kaai als afterparty voor de Tourvrouwen: 'Niet te beschrijven' - Omroep Brabant

Draai van de Kaai als afterparty voor de Tourvrouwen: 'Niet te beschrijven'

1 augustus om 18:20 • Aangepast 2 augustus om 09:26
nl
Het wielercriterium Draai van de Kaai in Roosendaal stond maandag geheel in het teken van de Tour de France en niet zonder reden: aan Brabantse glorie geen gebrek in de Tour afgelopen week. Zo gloeide Marianne Vos, net als winnares Annemiek van Vleuten, nog altijd na. "Het is bijna niet te beschrijven."
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door
Ron Vorstermans

De Draai van de Kaai is een wielercriterium dat op de tweede maandag na de Ronde van Frankrijk in Roosendaal wordt verreden. Sinds 2001 is er ook een wedstrijd voor vrouwen. De sfeer zat er goed in maandag, al hadden sommige renners het nog zwaar na de feestelijkheden in Frankrijk.

Marianne Vos uit Babyloniënbroek won afgelopen week twee etappes van de eerste editie van de Tour de France Femmes. Ze verzekerde zich van de groene sprinttrui. In de strijd om de gele trui werd ze afgetroefd door landgenote Annemiek van Vleuten.

"Ja, het was een heel kort nachtje."

Een klein biertje ging er wel in afgelopen nacht, vertelt Vos. "Op dat moment waren we nog met de hele ploeg samen. Het is mooi om zo'n week samen af te kunnen sluiten. Ja, het was een heel kort nachtje", zei de renner voor de camera van Omroep Brabant.

Marianne Vos in het groen en Annemiek van Vleuten in het geel aan de start (foto: Rob Engelaar/ANP).
Marianne Vos in het groen en Annemiek van Vleuten in het geel aan de start (foto: Rob Engelaar/ANP).

Om nu in Roosendaal te staan, vond ze 'wel gek'. "Het was een bewogen week. Een week geleden stonden we nog in Parijs, nu staan we hier. Dat is bijna niet te beschrijven. Maar het is wel heel mooi om hier nu te zijn. Het sfeertje zit er goed in", besluit Vos.

Annemiek van Vleuten ging nog een stapje verder in alle gezelligheid. "Of ik een kort nachtje had? Ik heb geen oog dichtgedaan! Ik heb wel drie uur in mijn bed gelegen", lacht ze. "Tja, we hebben een feestje gevierd met de Spaanse ploeg en het begon laat. Voordat ik klaar was met alle verplichtingen was het elf uur 's avonds."

"Nu ik hier ben denk ik: wow, het feest is hier dus ook."

Om goed te kunnen focussen op de Tour sloot Van Vleuten zich helemaal af van sociale media. Ze had dus geen idee hoe erg de Tour leefde in haar thuisland. En dat deed het zeker hier. "Ja, dat is wel heel gek, he? Nu ik hier ben denk ik: wow, het feest is hier dus ook."

Van die Brabantse gezelligheid kan ze wel genieten. "Maar het is wel heel erg kort dag natuurlijk. Eigenlijk voelt het een beetje als een afterparty. Ik houd daar wel van."

En Van Vleuten kon het zelfs opbrengen om ook in Roosendaal tot het uiterste te gaan. Ze was Vos en Shirin van Anrooij te snel af. Bij de mannen ging de zege naar Wout van Aert. De Belg finishte voor streekfavoriet Mathieu van der Poel en Fabio Jakobsen. Van Aert won samen met Vos ook de koppeltijdrit.

LEES OOK: Marianne Vos wint puntenklassement Tour de France Femmes: 'Een mooie week'

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone