Monumentale boom afgebrand: drie tieners opgepakt - Omroep Brabant
Video

Monumentale boom afgebrand: drie tieners opgepakt

3 augustus om 11:23 • Aangepast 4 augustus om 11:08
nl
De politie heeft drie tieners aangehouden voor de brand aan de monumentale boom aan de Bandalaan in Eindhoven. Die raakte vorige week zo zwaar beschadigd, dat het sterk de vraag is of hij het overleeft. De brand zorgde voor veel verontwaardiging en verdriet in de buurt.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door
Sven de Laet

Meteen na de brand in Het Wasven, het natuurgebied waar de boom staat, ging de politie er vanuit dat het vuur zou zijn aangestoken. Er werd een onderzoek ingesteld, dat woensdagochtend leidde tot de drie aanhoudingen. Het gaat om twee verdachten van 16 en 18 uit Eindhoven en een man van 18 uit Nuenen. Zij zitten vast en worden verhoord over hun rol en aandeel in de brandstichting. De politie sluit niet uit dat nog meer mensen worden opgepakt.

De plataan is bekend onder de naam de Gevlekte Zuiderling en werd 262 jaar geleden geplant. Door het vuur is de stam van de boom zwartgeblakerd en zwaar beschadigd. Ook de vlonder eromheen werd door de brand verwoest. In 2009 werd de boom uitgeroepen tot de eerste 'wereldboom' van Nederland. De plek wordt regelmatig gebruikt om te trouwen, voor een festival of andere bijeenkomsten.

Crowdfunding
Er bestaat nog een kleine kans dat de boom het overleeft. Om die kansen te vergroten, werd een doneeractie gestart. Hiervoor is inmiddels ruim 6000 euro opgehaald.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone