Pieptoon houdt Peter wakker, waar het geluid vandaan komt is een raadsel

4 augustus 2022 om 10:51 • Aangepast 5 augustus 2022 om 09:44
nl
Een hoge, aanhoudende pieptoon houdt Peter ter Horst uit Oss regelmatig wakker. De ene keer wat luider dan de andere keer en in de zomer is het nog vervelender. “Soms helpt het als ik de ramen dicht doe. Maar deze hoge toon is zelfs te horen met de ramen gesloten.” En hij is niet de enige, meer inwoners van Oss melden dat ze het raadselachtige geluid horen.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Peter maakte een opname van het geluid en plaatste dat op Twitter. Dat leverde de nodige reacties op, ook uit de buurt. Zelf woont hij in De Horzak, in het noorden van Oss. “Mensen die drie kilometer verderop wonen in Oss, horen het ook. Het is goed om te weten dat ik niet de enige ben.”

Wachten op privacy instellingen...

Hij liep al eens een rondje door de buurt om de bron te achterhalen maar het leverde hem niets op. Richting het centrum nam het geluid toe, maar ook weer af. En als hij richting het industrieterrein liep, gebeurde hetzelfde. “Het geluid lijkt te weerkaatsen door de omgeving dus het is heel moeilijk te horen waar het nou precies vandaan komt.”

“Lijkt me sterk dat een warmtepomp bij mij in de straat twee kilometer verderop ook te horen is.”

Ondertussen doen verschillende mensen suggesties wat de oorzaak kan zijn. Een warmtepomp in de buurt? “Lijkt me sterk dat een warmtepomp bij mij in de straat twee kilometer verderop ook te horen is.” Of misschien werkzaamheden in de omgeving? Maar ook dat is volgens hem niet mogelijk, omdat het geluid al jaren op en af te horen is, in verschillende frequenties.

Een andere suggestie zijn hoogspanningskabels in de omgeving. "Misschien komt het geluid daar vandaan, maar als ik onder de hoogspanningskabels loop, hoor ik het geluid niet."

Peter heeft melding gedaan van het geluid bij de gemeente Oss en heeft nog geen uitsluitsel gekregen over de oorzaak. “Ik hoop dat meer mensen het melden, want dan is de gemeente hopelijk genegen om er iets aan te doen.”

"Niemand om mij heen hoorde het geluid ook. Ze keken me aan alsof ik niet helemaal goed was."

Ook Mieke van der Pol uit Oss kent het geluid waar Peter op doelt, zij zegt het geluid al zeker vijf jaar te horen. "Maar niemand om mij heen hoorde het geluid ook. Ze keken me aan alsof ik niet helemaal goed was", lacht ze.

Daarom liet ze het er maar bij en heeft ze het geluid al die jaren min of meer 'gedoogd'. "Ik heb jarenlang een beetje lopen mopperen in mezelf. Nooit gedacht om het te melden, want ik kon het niet plaatsen."

Mieke woont aan de Willy Andriessenstraat, ze gaat in coronatijd veel wandelen en dan loopt ze het geluid tegemoet. "Ik probeerde zo dichtbij mogelijk te komen en kwam uit op het industrieterrein Elzenburg. Of het geluid daar ook vandaan komt, dat weet ik niet. Maar ook mijn man hoorde daar het geluid. Het bestaat dus echt." Ook Mieke doet daarom melding van het geluid.

De gemeente Oss laat weten dat zij geen meldingen heeft ontvangen, maar dat deze meldingen terechtkomen bij Omgevingsdienst Brabant-Noord. Zij nemen de meldingen in onderzoek.

De Omgevingsdienst Brabant-Noord laat weten dat ze het afgelopen jaar twee meldingen heeft ontvangen van een hoge pieptoon in Oss, waarvan eentje recent. De dienst werkt in opdracht van de provincie Noord-Brabant en in opdracht van gemeentes.

"Wij overleggen de meldingen met de gemeente Oss. Het is uiteindelijk aan de gemeente om te bepalen of zij een onderzoek willen laten uitvoeren door ons. Daarvoor zullen zij ons dan opdracht moeten geven", laat een woordvoerster weten. Dit verzoek is tot dusver nog niet ingediend door de gemeente Oss.

Ben jij bekend met het geluid in Oss of heb je een idee waar het vandaan komt? Meld het ons en mail naar Omroep Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!