Organisatie na ongeluk Highland Games: 'We zijn er kapot van'

7 augustus 2022 om 18:31 • Aangepast 8 augustus 2022 om 12:03
nl
Met grote verslagenheid wordt er gereageerd op het vreselijke ongeluk dat een 65-jarige inwoner van Geldrop het leven kostte bij de Highland Games in Geldrop. Hij werd geraakt door een zware metalen bal die verkeerd werd weggeslingerd en per ongeluk over de heg in een naastgelegen bloemenveld terecht kwam, waar het slachtoffer net wandelde.
Profielfoto van Mariëlle Bijlmakers
Geschreven door

Voorzitter Adri Geerts van de organiserende Stichting Village Marketing Geldrop-Mierlo is zeer geraakt door het ongeluk. "Wij zijn flabbergasted dat zoiets kan gebeuren. Je verwacht het niet, het is de grootste ramp die ons kan overkomen met zijn allen. We zijn er kapot van."

"Ons medeleven gaat uit naar de nabestaanden."

"Ik voel mij superbetrokken bij het evenement en alle mensen die daar zijn", zo gaat hij verder. "Dat iemand dan komt te overlijden door een ongeluk, dat maakt me superverdrietig." Ook loco-burgemeester Hans van de Laar is zichtbaar aangedaan. "Wij zijn allemaal zeer onder de indruk van dit vreselijke ongeluk. Ons medeleven gaat enorm uit naar de nabestaanden."

Hoe het ongeluk kon gebeuren, is gissen voor Van de Laar. "De kogel is in het bloemenveld naast het speelveld terechtgekomen, in een scheve lijn. Waarschijnlijk was het slachtoffer daar aan het wandelen, want het terrein was vrij toegankelijk", aldus de loco-burgemeester. Ook Geerts van de organisatie durft geen uitspraken te doen over hoe het kon gebeuren: "Het wordt door de politie onderzocht en daar zullen we op moeten wachten."

De politie kijkt samen met de gemeente of er een vergunning nodig was geweest voor het evenement. De organisatie had die nu niet aangevraagd, omdat ervan uitgegaan werd dat de permanente evenementenvergunning van het Landgoed Kasteel Geldrop voldoende zou zijn, aldus een woordvoerster van de gemeente. Ze wijst erop dat de organisator Highland Games Federatie Nederland (HGFN) ervaring heeft met dit soort wedstrijden. Voorzitter Tommy de Bruijn van de HGFN ontkent tegenover Omroep Brabant dat zij het evenement hebben georganiseerd "Wij zijn gewoon een vriendengroep, die zich graag bezighoudt met highland games."

"De deelnemers zijn helemaal van de kaart"

Voor de mannen die aan de Highland Games deelnamen is het een traumatische ervaring. Adri Geerts: "Ze zijn echt helemaal ondersteboven. Onder begeleiding van slachtofferhulp zijn ze bij elkaar gaan zitten om elkaar te ondersteunen, maar ze zijn helemaal van de kaart."

Met de man die de kogel over de heg stootte, gaat het begrijpelijkerwijs niet goed, vertelt Geerts. "Ik heb hem zelf niet gesproken, maar hij is helemaal buiten zichzelf, dit had hem nooit mogen overkomen. Het zijn spelers die internationaal op hoog niveau en met veel ervaring dit spel beoefenen en uiterst ervaren zijn, maar dan kan er kennelijk toch een ongeluk gebeuren."

De gemeente heeft nog geen contact gehad met de nabestaanden. "De politie heeft nog niet laten weten om wie het gaat, dus ik weet het gewoon niet, maar ons medeleven gaat naar hen uit", zegt de loco-burgemeester.

LEES OOK: Getuigen dodelijk ongeluk: 'slachtoffer zag metalen bal niet aankomen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!