Marianne Vos gediskwalificeerd om 'puppy-pootjes' in WorldTour

7 augustus 2022 om 19:51 • Aangepast 8 augustus 2022 om 19:41
nl
Marianne Vos is haar zege in de eendagskoers uit de WorldTour in Zweden kwijtgeraakt. De 35-jarige wielrenster uit Babyloniënbroek werd na de finish gediskwalificeerd, omdat ze onderweg even een verboden houding op de fiets zou hebben ingenomen. De zege ging daardoor naar de Française Audrey Cordon-Ragot van Trek-Segafredo.
Profielfoto van ANP
Geschreven door

Vos had na 125,7 kilometer in Vargarda de sprint gewonnen van haar medevluchters Cordon-Ragot en de Britse Pfeiffer Georgi. De Nederlandse wielrenster, die vorige week nog de groene trui in de Tour de France Femmes veroverde, bleek echter enkele momenten leunend met haar onderarmen op het stuur en met de handen los te hebben gereden. Dat is niet meer toegestaan. Vlak voor de huldiging kreeg Vos van een jurylid van de internationale wielerunie UCI te horen dat ze was gediskwalificeerd.

"Het is flink balen, maar het is niet anders."

"Het is flink balen, maar het is niet anders", zei Vos over haar diskwalificatie. "Toen ik in die 'puppy paw-houding' lag, besefte ik na een paar seconden dat het niet mocht. Daarna heb ik zo snel mogelijk overgepakt naar de juiste houding. Blijkbaar was het voor de UCI toch voldoende om me te diskwalificeren. Dat zullen we moeten accepteren. Ik baal er wel van, omdat ik er geen voordeel van heb gehad, maar regels zijn regels."

Vos was desondanks blij hoe de ploeg de wedstrijd had gereden. "Het was even schakelen om weer in koers te zitten. De afgelopen week stond in het teken van herstellen van de Tour. Ik ben enorm door het team geholpen om er weer in te komen. We waren alert en zaten goed van voren."

"Diskwalificatie doet niets af aan teamprestatie."

Ploegleider Carmen Small had ook een team gezien. "Onze rensters waren continu van voren en deden wat ze moesten doen. Ik denk dat de diskwalificatie van vandaag niets afdoet aan de teamprestatie."

Vos won de WorldTour-wedstrijd in Zweden in 2009, 2013 en 2018. De Italiaanse Marta Bastianelli zegevierde in 2019, door Vos en Wiebes in de sprint te verslaan. In de twee daaropvolgende jaren werd de wedstrijd vanwege de coronapandemie niet verreden.

LEES OOK:

Marianne Vos wint puntenklassement Tour de France Femmes: 'Een mooie week'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!