Omleidingsborden genoeg maar St. Willebrord op slot tijdens La Vuelta

9 augustus 2022 om 06:00 • Aangepast 10 augustus 2022 om 10:19
nl
Wegafsluitingen, omleidingen en parkeerverboden. West-Brabant gaat tijdens de doorkomst van de Spaanse wielerkoers La Vuelta op 21 augustus zo goed als op slot. En die maatregelen kunnen niet overal op begrip rekenen.
Profielfoto van Robert te Veele
Geschreven door

De dorpen en steden kleuren die dag niet alleen rood voor La Vuelta, maar ook geel van de honderden omleidingsborden. Inmiddels hebben de gemeenten waar de derde etappe doorheen gaat hun verkeersregime aangekondigd. En dat vergt best wel wat van de inwoners.

"Dagje thuis uitzingen."

Uitgerekend in wielerdorp St. Willebrord worden de maatregelen niet door iedereen positief ontvangen. “Dat wordt weer een dagje thuis uitzingen. Op geen enkele manier kun je het dorp uit”, schrijft inwoonster Charlotte in een bericht op Facebook.

De renners draaien op die zondagmiddag rond halfvijf hun rondje door het centrum van St. Willebrord. Een doorgang die slechts enkele minuten duurt, maar waarvoor de inwoners tussen 12:20 en 18:20 ingeklemd zitten in het parcours. Het dorp is urenlang niet of nauwelijks bereikbaar.

"Mensen hebben hun medicatie nodig."

Dranghekken langs het parcours moeten voorkomen dat mensen de weg oversteken. Het is zelfs verboden om dat te doen. Auto’s die in de weg staan worden weggesleept waarna een peperdure prent volgt. Maatregelen die overigens voor de hele route door West-Brabant gelden.

De route door St. Willebrord.
De route door St. Willebrord.

In St. Willebrord stuit dat ook tegen de borst van thuiszorgmedewerkster Joanne. “Dan hebben we een probleem. De thuiszorg moet haar werk kunnen doen aan beide kanten van het parcours. De cliënten hebben hun medicatie nodig”, aldus de medewerkster.

"Geen weg door geluidsmuur."

Sommige inwoners zien geen mogelijkheid met hun auto weg te komen. Brenda wil niet thuisblijven voor de wielerronde, maar kan de wijk niet uit omdat er een geluidswal staat met alleen een doorgang voor fietsers. “Er is geen weg dwars door de geluidsmuur naar Sprundel. Lekker geregeld.” De wirwar aan omleidingsborden doet ook Corné duizelen: “De bewoners kunnen geen kant op”, schrijft hij op sociale media.

De gemeente Rucphen laat desgevraagd weten komende woensdag met de organisatie van La Vuelta om de tafel te gaan. Volgens een woordvoeder worden de verkeermaatregelen opnieuw tegen het licht gehouden en wordt ‘het kaartje’ mogelijk aangepast zodat inwoners van St. Willebrord het dorp toch makkelijker in- en uit kunnen komen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!