Ex-inbreker Evert geeft tips hoe je kunt voorkomen dat jij de volgende bent - Omroep Brabant

Ex-inbreker Evert geeft tips hoe je kunt voorkomen dat jij de volgende bent

11 augustus om 12:00 • Aangepast 30 augustus om 11:37
nl
Een inbreker weet altijd de zwakke plekken van een huis te vinden en als oud-inbreker weet Evert Jansen precies hoe je een huis moet beschermen. Hij verzorgt trainingen om mensen bewust te maken van de zwakke punten in en rondom hun huis. Bijvoorbeeld: elektriciteit.
Profielfoto van Liam Toll
Geschreven door
Liam Toll

“Veel mensen hebben tegenwoordig een stopcontact in de tuin zitten. Zorg dat die geen stroom heeft als je lang weggaat. Inbrekers kunnen hier hun boormachine insteken om het slot uit te boren”, legt Evert uit.

Ook is het wijs om de kliko en ladder niet in je tuin te laten staan. “Zet deze in je schuur en sluit die af, dan kunnen inbrekers ze niet gebruiken om je dak op te klimmen en via een raam je huis binnen te komen.”

Toename van inbraken
Shamal Swiers werkt bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) en ziet een nieuwe trend. “Wat we tegenwoordig steeds meer zien zijn inbrekers die wachten tot ze zeker weten dat niemand thuis is en dan toeslaan.” In de eerste zes maanden van dit jaar zorgde dat voor een toename van 20 procent.

Door thuiswerken werden mensen volgens Swiers wel bewuster van hun eigen veiligheid. “Mensen gaan om zich heen kijken als ze thuiswerken. Dan zien ze dat er bijvoorbeeld een slot vervangen moet worden of dat een raam niet goed sluit.”

Brabant heeft nu drie steden in de top tien van meeste inbraken staan:

  • Eindhoven op plek 5,
  • Tilburg op plek 9,
  • Breda op plek 10.

Het CCV heeft een keurmerk voor huizen die goed beveiligd zijn. “Het Politiekeurmerk Veilig Wonen gaat vooral over de beveiliging van het huis en of dit goed gemonteerd is”, legt Swiers uit. “Als een huis voldoet aan de eisen kan het gevaar van een geslaagde inbraak wel vijf keer zo klein worden.”

Nog meer tips
Ook voor de vakantieperiode die aangebroken is, zijn er veel tips:

  1. Pak niet de caravan of auto in voor je huis.
  2. Zorg dat de post weggehaald wordt.
  3. Vraag of de buren hun auto op jouw oprit zetten.
  4. Vraag of de buren de gordijnen af en toe open en dicht willen doen.
  5. Ook inbrekers zitten op social media. Plaats vakantiefoto's pas als je weer thuis bent.
  6. Kondig ook niet aan dat je op reis gaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.